Till innehåll på sidan
Peter Svensson

Nelson Mandela har fått sin vila – men hans gärningar måste leva vidare

Sydafrika och världen sörjer idag att en av vår tids störste ledare har avlidit. Mina sydafrikanska kollegor på kontoret säger att äntligen får han vila, äntligen får han lämna denna värld, och må hans minne och gärningar fortsätta vara ett föredöme i en tid av stor turbulens i Sydafrika. Mina sydafrikanska kollegor vill fira honom, inte begråta honom. Han var en gammal man som förtjänade sin vila och det bästa sätt att hedra honom är att fira och visa att hans gärningar och kloka tankar förs vidare i Sydafrika och i världen.

Nelson Mandela är ingen ikon, en hjälte att hedra, men genom att göra honom till en ikon säger man att det han stod för och de gärningar han utförde endast kan göras av ikoner. Det vänder sig direkt emot vad Nelson Mandela stod för; han menade att det han gjorde inte var exceptionellt utan att varje människa, om de kan lära sig att hata också kan lära sig att älska och älska sin nästa. Varje människa kan förändra världen och bistå andra att förändra den. Nelson Mandelas gärningar hade inte varit möjliga utan den solidaritet som fanns för att förändra Sydafrika till ett rättvisare samhälle där fred och frihet var målen. Vad vi kan lära av Nelson Mandela är att vara ödmjuk inför världen och dess människor, men också att vi kan kämpa, kämpa för en rättvisare värld, en värld där människor respekterar varandra och där hatet inte får plats att gro.

Låt oss alla hedra Nelson Mandela genom att kämpa för en rättvisare värld och vi kan all bidra på olika sätt. Du behöver inte vara en samvetsfånge för att bli ett föredöme för andra, du behöver inte vara en kämpe i en diktatur för att bli ett föredöme, vad Nelson Mandela säger är att vi alla kan bli föredömen i vår egen omgivning.

Låt oss alla gå ut och förhindra hatet och orättvisan i vår egen vardag, på så sätt hedrar vi Nelson Mandela, inte genom att göra honom till en ouppnålig ikon utan att se honom som den människa av kött och blod han var och föra hans gärningar vidare.

Kommentarer

2 svar till ”Nelson Mandela har fått sin vila – men hans gärningar måste leva vidare”

  1. Profilbild för Annethe
    Annethe

    Jag kan inte låta bli att fundera på hur man skall kunna skydda Nelson Mandelas namn, goda rykte och goda handlingar. Kan man urskilja någon reaktion över att Mandelas namn verkar ha blivit mer ett varumärke? Debatteras/ talas det något om hur man kan förhindra att felaktigt bruk av hans namn?

    Mvh/ nyfiken

    1. Profilbild för Peter Svensson
      Peter Svensson

      Det finns en diskussion kring hur familjen använt sig av namnet. Nelson Mandela Foundation försöker värna om budskapet och andan som Nelson Mandela bar med sig. Och under minnesceremonierna har det flera gånger betonats att Nelson Mandela inte ville sättas på piedstal och att det inte finns några VIP utan bara Very Special People (VSP) och att vi alla är VSP, att det är hans handlingar och tankar som nu förs vidare inte personen Nelson Mandela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.