Till innehåll på sidan
Anna-Maria Sandström

Ny alarmerande rapport om jadeutvinningen i Myanmar och dess konsekvenser

Lokalbefolkningen drabbas hårt när gruvnäringen inte följer internationella rekommendationer om att respektera mänskliga rättigheter, visar en ny rapport som Swedwatch och Act Svenska kyrkan tagit fram, Still Overlooked – Communities Affected by Jade Mining Operations in Myanmar and the Responsibilities of Companies Providing Machinery.  


Översvämningar och jordskred som dödat hundratals; samhällen som fråntagits sin mark och inte längre kan försörja sig; män som tvingas arbeta i de öppna dagbrotten; kvinnor som måste prostituera sig för att överleva; billigt heroin som blir en livsfarlig flyktväg för att hantera den fruktansvärda vardag som många befinner sig i; barn som utsätts för en otrygg uppväxt i en barnfientlig miljö; natur som förstörs, skogar som skövlas för att ge plats åt ett månlandskap av slagghögar; floder och sjöar som förgiftas. År av militärstyre som har stoppat alla försök till protester eller organisering.

Det är några av följderna av den undermåligt kontrollerade jadeutvinningen i delstaten Kachin i norra Myanmar enligt den nya rapporten som också visar att situationen runt gruvorna inte har förbättrats under de två år som gått sedan rapporten Overlooked and undermined – Communities Affected by Jade Mining Operations in Myanmar and the Responsibilities of Companies Providing Machinery togs fram. Tvärtom har bland annat flera FN-rapporter beskrivit hur situationen försämrats, särskilt för barnen, kvinnorna och de småskaliga gruvarbetarna. Takten i utvinningen sker med en aldrig tidigare skådad hastighet med avancerade maskiner och teknisk utrustning. Rapporten från Swedwatch granskar tre företag: Caterpillar Inc., Komatsu Ltd, and Volvo Construction Equipment.

Barn jobbar i gruvans slagghögar
Flera pågående konflikter i Myanmar har lett till att människor tvingats flytta och bli flyktingar i sitt eget land. De behöver finna ny försörjning. Citat från rapporten: “When they come to work in the mines around Hpakant some families bring their young children, although they should be in school” förklarar en man för Swedwatch. På bilden ser vi en familj som flytt konflikten i Rakhine staten, nu söker de lyckan i jadegruvorna.
Foto: Zaw Mot Htet.

Kombinationen av mineralfyndigheter och inbördeskrig gör den burmesiska jadeindustrin till en högriskmiljö för brott mot de mänskliga rättigheterna. De stridande parterna tjänar på utvinningen och drar fördel av statens oförmåga att reglera näringen och försvara människors mänskliga rättigheter. Trots det fann Swedwatch att varken Volvo Construction Equipment eller dess konkurrenter följde FN:s Guiding Principles on Business and Human Rights när de exporterade till Myanmar. Volvo och andra maskintillverkare är inte själva ansvariga för problemen inom gruvsektorn i Myanmar, men i egenskap av leverantörer har de ett ansvar att försäkra sig om att användningen av deras produkter inte bidrar till negativ påverkan på mänskliga rättigheter, enligt FN:s Guiding Principles.

Gruvverksamhet i Kachin State i Myanmar /jade gruva.
Sprängningar i gruvan är vanliga i sökandet efter ädelstenen jade. Landskapet liknar ett månlandskap med kratrar. Byborna är rädda för fallande stenar efter sprängningarna. Stenar som ramlar på hustak och människor. Foto: Zaw Mot Htet

Samtidigt finns goda nyheter. Volvo Construction Equipment har fört dialog med Swedwatch och gjort utredningar för att bättre förstå riskerna med att exportera till konfliktländer som Myanmar. Förra året började Volvo förbättra sina rutiner när det gäller export till högriskländer vilket är ett välkommet första steg. Förhoppningsvis leder detta till att Volvo i framtiden lever upp till de rekommendationer som finns om att inte bidra till negativ påverkan på mänskliga rättigheter. De andra två företagen i rapporten, Caterpillar Inc. och Komatsu Ltd har anmärkningsvärt nog mer eller mindre ignorerat Swedwatchs frågor.

Informella gruvarbetare Kachin State Myanmar
Mer än 300 000 människor beräknas leta efter ädelstenen jade i gruvområdet. Genom en överenskommelse med gruvbolagen får dessa informella letare söka efter jade i tvåtimmarspass. På bilden hindrar polis dem att börja leta för tidigt. Foto: Zaw Mot Htet

Trots framsteg finns det behov av ytterligare åtgärder eftersom situationen för rättighetsbärarna inte förbättrats. Tvärtom har situationen för bland annat barnen försämrats, en bybo berättar för Swedwatch att det är fortsatt lätt att få tag på droger och att det finns åttaåringar som är beroende. Att allt yngre flickor tvingas sälja sex och att ”alla” köper; gruvarbetare, soldater och polisen.

Slagghög gruvnäring Kachin state Myanmar
Det skapas en farlig situation när lastbilarna tömmer resterna efter brytningen, då samlas alla informella gruvarbetare, beredda att rusa fram över massorna för att söka lyckan. Olyckor är vanliga där arbetare bryter en arm eller ett ben, eller skadas i huvudet av fallande stenar. Foto: Zaw Mot Htet.

Det sätt som gruvbrytningen sker på i Myanmar, med total brist på hänsyn till lokalbefolkningen, strider mot både landets egna och världssamfundets åtaganden att – inom ramen för Agenda 2030 – motverka fattigdom och konflikt.

Det understryker vikten av att företagen Caterpillar Inc., Komatsu Ltd, and Volvo Construction Equipment:
• skyndsamt gör riskbedömningar enligt FN:s vägledande principer om Human Rights Due Diligence (HRDD)

•utvärderar hur mänskliga rättigheter påverkats genom företagens försäljning av maskinutrustning till Myanmar, Human Rights Impact Assemessment (HRIA).

Sverige, svenska myndigheter och svenska politiker uppmanas i rapporten att:
• Lagstifta om att företag ska genomföra genusmedvetna riskbedömningar, så kallad Human Rights Due Diligence (HRDD) och Human Rights Impact Assemessment (HRIA), när de exporterar till och investerar i riskmarknader.
• Driva på för lagstiftning om HRDD inom EU och att den är i linje med FN:s Guiding Principles on Business and Human Rights.
• Säkerställa att exportkreditsutställare, till exempel Svensk Exportkredit, villkorar export av gruvutrustning så att de uppfyller HRDD genom produktens hela livscykel.
• Möjliggöra för dialog mellan företag, civilsamhälle och rättighetsbärare i högriskländer och högrisksektorer där svenska företag är verksamma, i samverkan med svenska ambassader.

Här kan du läsa rapporten Still Overlooked – Communities affected by jade mining operations in Myanmar and the responsibilities of companies providing machinery om kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöförstörelse kopplat till brytningen av jade i Myanmar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.