Till innehåll på sidan
Jacob Risberg

Sista chansen för en två-statslösning?

Idag träffas palestiniernas president Abbas och Israels premiärminister Netanyahu för första gången på ett och ett halvt år. Mötet har föregåtts av en rad diplomatiska påtryckningar från olika håll och kommer ge en fingervisning om fredsförhandlingarna överhuvudtaget kommer kunna återupptas inom en snar framtid.

I mitten av mars samtalade palestiniernas president Mahmoud Abbas för första gången på nästan ett halvår med president Barack Obama. Läget de två ledarna emellan hade blivit ansträngt i samband med Palestinas försök att bli fullvärdiga medlemmar av FN, och det var tydligt att Obama tyckte att timingen var den absolut sämsta ungefär ett år före presidentvalet i USA. Obama hade inget annat alternativ än att försöka döda frågan innan den ens kom upp i säkerhetsrådet eftersom han, hur han än agerade, skulle äventyra sin egen möjlighet till omval.

Då, i mitten av mars, var det återigen uppgifter om ett eventuellt ensidigt agerande från palestinierna som cirkulerade som Obama försökte förhindra. Ryktet gällde ett brev från president Abbas till Israels president Netanyahu med ett ultimatum för ett sista försök till fredsförhandlingar. Vissa detaljer hade läckt ut och det gällde att få Abbas att mildra sitt tonläge innan brevet skickades.

I förrgår läckte hela utkastet till brevet ut och det visar sig, om brevet är riktigt, att man enbart lyckades mildra kraven något. I brevet, som är tänkt att överlämnas till Netanyahu idag, skyller Abbas de misslyckade förhandlingarna helt på Israel. Han förklarar hur den Palestinska myndigheten (PA), utifrån ”Osloavtalen”, etablerades för att sköta den civila administrationen på det ockuperade palestinska området, ett ansvar som egentligen åligger ockupationsmakten.

I Osloavtalen står även uttryckligen att parterna inte får ta några steg som påverkar statusen för slutförhandlingarna. Det är gentemot löftet att inga israeliska bosättningar skulle byggas ut, eftersom dessa påverkar slutstatusen, som Abbas nu säger att Israel har gått alldeles för långt och att Palestinska myndigheten har förlorat sitt existensberättigande.

Abbas hot består alltså i att om inte Israel lever upp till ett antal åtaganden, såsom bland annat ett omedelbart frysande av alla bosättningar och att utgå från 1967 års gränser i slutförhandlingarna, så kommer han lägga ner PA vilket överför ansvaret för det civila styret av Västbanken och Gaza på Israel. Så sent som i lördags sade Abbas till japansk media att han inte har några planer på att gå vidare med de planerna och läckan av brevet kan kanske ses i ljuset av detta. Någon kan vara rädd att Abbas, liksom tidigare, ska ändra sig i sista minuten, och med hela brevet offentliggjort på förhand blir det något svårare för Abbas att backa.

Om brevet är riktigt och om Israel inte lever upp till kraven i det, och om Abbas lever upp till sitt hot innebär det i praktiken att möjligheterna för en tvåstatslösning är borta för alltid. Förmodligen det sista de flesta israeler och många andra hoppas på.

Jacob Risberg, policyhandläggare

Kommentarer

Ett svar till ”Sista chansen för en två-statslösning?”

  1. Profilbild för Bo Norberg

    Kanske tvåstatslösningen kan ersättas av något bättre. Västbanken kan få ett eget parlament, the Canaan Convention, med fria och anonyma val och definierade valperioder, både palestinier och bosättare inom det geografiska området representerade, en person, en röst, under Israels administrativa ansvar. Det skulle kunna bli en skolning i demokrati och mänskliga rättigheter motsvarande de processer som nu sker i exempelvis EU-parlamentet och i Sametinget (jfr http://www.rondellen.net/culture29_eng.htm ).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.