Till innehåll på sidan
Magdalena Wernefeldt

Svenska kyrkan och UD om lokala humanitära aktörers roll

Inför World Humanitarian Summit som hålls för första gången i Istanbul i maj anordnade Svenska kyrkan tillsammans med Utrikesdepartementet ett seminarium på temat ”Lokalt ledda humanitära interventioner”. Ett 40-tal närvarade och bland talarna fanns bland andra biståndsminister Isabella Lövin och Reshma Adatia, global humanitär koordinator inom ACT-alliansen.

Kontantutdelningar i samband med humanitära kriser är en växande internationell trend. Fördelarna är många, inte minst ger det människor en känsla av kontroll över sin situation genom att de själva kan köpa sådant de behöver. Det kan också få igång den lokala ekonomin.

På förmiddagen hölls en workshop med rubriken ”Utdelning av pengar som metod för att stärka lokalt lett humanitärt arbete” ledd av Christer N. Lænkholm från danska Folkekirkens Nödhjälp. Lænkholm gick igenom några av de tekniska lösningar som nu finns på marknaden, exempelvis elektroniska kuponger som inlöses via en mobilapp. Tekniken bidrar bland annat till ökad säkerhet och att logistiken underlättas. Metodens användbarhet och effektivitet förutsätter dock en fungerande handel där varor finns att köpa, vilket inte alltid är fallet vid katastrofer där infrastruktur har skadats.

Biståndsminister Isabella Lövin berättar om Sveriges prioriteringar inför World Humanitarian Summit. Foto: Therése Jonsson

Biståndsminister Isabella Lövin berättar om Sveriges prioriteringar inför World Humanitarian Summit. Foto: Therése Jonsson

Eftermiddagen inleddes av biståndsminister Isabella Lövin som talade om den snabbt föränderliga värld vi befinner oss i, med ökade antal konflikter och krig som bidrar till att de humanitära behoven skjuter i höjden. Bristande finansiering av världens humanitära kriser är en stor utmaning.

– Det vi ser utspela sig nu är att andra och tredje generationen människor växer upp i flyktingläger. Människor hålls som gisslan i humanitära situationer, sa Lövin.

Biståndsministern lyfte även fram en del positiva exempel på hur världens lyckats komma samman, bland annat genom klimatavtalet i Paris och de globala målen för hållbar utveckling.

Inför World Humanitarian Summit, som äger rum i Istanbul i maj, kommer Sverige fokusera på fyra prioriteringar:

  • Behovet av att komma till rätta med grundorsakerna till humanitära kriser, det vill säga att minska antalet krig och konflikter och motverka klimatrelaterade katastrofer
  • Vikten av ansvarsskyldighet gentemot den drabbade befolkningen och att bidra till att stärka lokala aktörer och lokal resiliens mot katastrofer
  • Jämställdhetsfrågan: lyfta kvinnors situation och utsatthet i humanitära kriser och lyfta deras roll som förändringsaktörer
  • Stärka samarbetet mellan humanitärt arbete och långsiktigt utvecklingsarbete, framför allt i utdragna katastrofer där det är en förutsättning för att kunna ingjuta hopp om framtiden

Styrkor och utmaningar med lokala aktörer
Både Isabella Lövin och Ewa Werner-Dahlin, biträdande generaldirektör på Sida, lyfte fram lokala aktörers viktiga roll för att skapa hållbarhet i humanitära insatser. Lokala aktörer har unika ingångar till lokalsamhället. Samtidigt kan de humanitära principerna om neutralitet och opartiskhet försvåras för lokala aktörer som är mer utsatta för påtryckningar. Det finns även utmaningar som följer av att stora institutionella givare ställer höga krav både vad gäller implementering och rapportering.

Internationell närvaro kan å andra sidan fungera som skyddsmekanism i komplexa situationer. Det är genom att se internationella och lokala aktörers kompletterande roller som vi kan nå förståelse och gå framåt, menar man.

Panelsamtal med Kristina Hellqvist, Reshma Adatia, Peter Lundberg och Per Örnéus. Foto: Therése Jonsson

Panelsamtal med Kristina Hellqvist, Reshma Adatia, Peter Lundberg och Per Örnéus. Foto: Therése Jonsson

Även Reshma Adatia, global humanitär koordinator inom ACT-alliansen, framhåller risker med ökad splittring och ett motsatsförhållande mellan internationella och lokala aktörer. Vi måste försöka se till de olika lager som ryms inom humanitärt arbete och ha som mål att nå ett konstruktivt samarbete, menar hon.

Per Örnéus, Sveriges humanitära ambassadör, påminner om det komplexa system som utgör internationellt bistånd där även näringslivet, privatpersoner och militären ingår. Vi behöver se varandras roller och vart vi kan mötas. Peter Lundberg, Sidas chef för humanitärt arbete, påpekar att det handlar om att påverka och förändra en hel bransch och att man då måste sätta press längs hela kedjan och drar paralleller till Sveriges roll inom jämställdhetsfrågan.

Sofie Grundin berättar om projektet Local to Global. Foto: Therése Jonsson

Sofie Grundin berättar om projektet Local to Global. Foto: Therése Jonsson

Local to Global och psykosocialt stöd
Det var en innehållsrik dag där vi även fick lyssna till två föreläsningar med kopplingar till dagens tema av medarbetare i Svenska kyrkans humanitära team. Sofie Grundin berättade om Local to Global, som är ett samarbete mellan Svenska kyrkan och danska Folkekirkens Nödhjälp.

Initiativet uppkom som en reaktion till ”ansvar att skydda” inom internationell rätt – är skyddet effektivt? Och framför allt, hur skiljer sig lokalbefolkningars syn på skydd från vår och vilka lärdomar kan vi dra av det? Genom ett forskningsprojekt som pågått i fem år har man intervjuat över 2000 människor som lever i katastrofdrabbade områden och landat i nio nyckelrekommendationer. Nu har Local to Global gått vidare till implementering av pilotprojekt runt om i världen där rekommendationerna från forskningen tas till vara. Läs mer om detta spännande arbete på projektets hemsida.

Andualem T. Boltena berättar om Svenska kyrkans arbete med psykosocialt stöd. Foto: Therése Jonsson

Andualem T. Boltena berättar om Svenska kyrkans arbete med psykosocialt stöd. Foto: Therése Jonsson

Andualem T. Boltena berättade om lokalbaserat psykosocialt stöd, som är Svenska kyrkans fokusområde inom humanitärt arbete. Grunden i detta arbete bygger på att ta tillvara på lokala krafter och befintliga strukturer vid återhämtning från katastrofer. Läs mer om detta här!

Allt som allt en lyckad och uppskattad dag och vi ser fram emot de samtal som väntar i Istanbul. World Humanitarian Summit är den första av sitt slag och ett initiativ från FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Syftet är att samla världens ledare, civilsamhälle, näringsliv och berörda befolkningar för att söka gemensamma lösningar på akuta humanitära utmaningar och utstaka en väg framåt.

Therése Naomi JonssonTherése N. Jonsson
Kommunikatör, Svenska kyrkans internationella arbete

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.