Till innehåll på sidan
Alexander Sjöberg

Sverige ifrånsprunget av… Portugal

FN:s klimatförhandlingar under COP19 har nu gått in på sin andra vecka. Idag anländer ministrar från drygt två tredjedelar av de samlade länderna (att det inte är hundraprocentig uppslutning är en sorglig markör på hur klimatfrågan prioriteras på politiska dagordningar).

Igår presenterade den tyska organisationen Germanwatch tillsammans med CAN Europe årets utgåva av ”Climate change performace index”. Indexet uppdateras årligen och genomlyser och rankar hur världens 58 största utsläppare av växthusgaser hanterar klimatfrågan utifrån deras växthusgasutsläpp och utveckling av dessa, andel förnyelsebar energi, energieffektivitet och klimatpolicys.

Sverige, som vid förra årets index låg på en femteplats har nu halkat ner till plats nummer sju. Vilka länder som gått om? Jo Storbritannien och Portugal.

Ikväll får vi se om Portugal gör samma sak på Friends arena men först, i eftermiddag, ska Lena Ek adressera COP19 från talarstolen i plenum. Kan vi hoppas att vi där får nya besked om hur Sverige konkret kan bidra för att föra förhandlingarna framåt? Möjligheten finns, men finns ledarskapet?

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.