Till innehåll på sidan
Peter Svensson

Sydsudan i väntan på fred, säkerhet och stabilitet

Sydsudan
#SouthSudanIsCalling

Ett år har gått sedan fredsavtalet skrevs under i Juba, men Sydsudans trauma fortsätter och konflikten fortgår. De som har makt att förändra uppmanas nu av Sydsudans kristna råd att agera och genomföra fredsavtalet från 22 februari 2020.


Tiotusentals dödades och miljoner drevs på flykt i inbördeskriget i Sydsudan. Därför knöts stora förhoppningar till det återupptagna fredsavtalet för ett år sedan.

För att uppmärksamma den fortsatt prekära situationen för befolkningen, med fortsatta våldsyttringar mellan olika etniska grupper och eskalerande fattigdom har Sydsudans kristna råd (SSCC), Sydsudans Kvinnokoalition för fred (SSWCP) och Sydsudans Civilsamhällesforum (SSCSF) genomfört tio dagars samling för fred i Sydsudan. Kampanjen är en uppmaning till landets ledare att förstärka upprättandet av fred, säkerhet och stabilitet. All blodsspillan måste upphöra.

Act Svenska kyrkan stöder SSCC:s ungdomsverksamhet för fred, Lutherska Världsförbundets arbete för flyktingar, mot klimatförändringar och rätten till utbildning, lokala organisationen CDSS som arbetar med öka kunskapen om fredliga medel för att lösa konflikter samt klimatanpassat jordbruk, och den nationella enskilda organisationen CEPO för att öka trycket på makthavare att genomföra fredsavtalet.

Tillsammans med PMU och Kristna Fredsrörelsen uppmanar vi genom kampanjen #SouthSudanIsCalling det internationella samfundet agerar och sätta press på ansvariga i Sydsudan att genomföra fredsavtalet.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.