Till innehåll på sidan
Gunnel Axelsson Nycander

Uppdatering: Så påverkas Act Svenska kyrkans samarbetspartner av coronapandemin

Coronapandemin påverkar Act Svenska kyrkans samarbetspartner runtom i världen på olika sätt. Verksamheter begränsas och ställs om på olika sätt. Här kan du läsa korta rapporter från 21 länder där Act Svenska kyrkan arbetar. Uppdatering 2.


I Sverige är vi vana vid att höra och se om katastrofer som drabbar människor långt borta. Med coronapandemin är vi själva drabbade. Vi vet att viruset sprider sig till alla länder, och vi vet ungefär vilka som är riskgrupper. Men vi vet ännu väldigt lite om hur konsekvenserna kommer att se ut i olika delar av världen. Andelen äldre är högre i Europa än i många andra delar av världen, å andra sidan är förutsättningarna inom sjukvården betydligt bättre här. Särskilt i flyktingläger, där människor lever trångt och har små möjligheter att skydda sig från smitta kan konsekvenserna bli enormt stora. I länder där sjukdomar som hiv och tbc är vanliga kan det också finnas stora riskgrupper, även om befolkningen är ung.

 Smittspridningen är svår att förutsäga, givet att många länder inte har kapacitet att testa i stor skala, men det är oerhört viktigt att agera förebyggande så att viruset inte snabbt eskalerar i tättbefolkade skjul- och kåkstäder och flyktingläger.  ACT-alliansen har precis kommit ut med en stor humanitär appell på ca 100 miljoner kronor, där Act Svenska kyrkan kommer att anslå stora medel för att stoppa spridning, distribuera hygienartiklar och säkerställa bredare psykosociala insatser.

De ekonomiska och sociala effekterna kan bli katastrofala. I alla länder där Act Svenska kyrkan finns arbetar många människor i den informella ekonomin, eller i turistnäringar, och de riskerar nu att förlora sin försörjning. De flesta saknar sociala skyddsnät.  Allt tyder på att redan utsatta människor kommer att drabbas värst av de åtgärder som nu vidtas för att begränsa smittan. I alla slags kriser och katastrofer tenderar olika former av diskriminering och fattigdom att samverka och förvärra människors livsvillkor.

I flera av de länder där Act Svenska kyrkan arbetar påverkas nu det civila samhällets arbete av att myndigheter förbjuder möten, sammankomster och demonstrationer. Personal och volontärer som arbetar med stöd och hjälp i olika former kan inte nå utsatta människor när det råder utegångsförbud eller karantän, och utbildningar och planeringsmöten skjuts upp. Samtidigt aktiveras olika former av lokala grupper på många håll för att sprida hälsoinformation och stödja utsatta grupper.

I flera länder ser vi att oron för smittspridning utnyttjas av regimer som vill tysta civilsamhällets kritiska röster och ger dem en möjlighet att vidta repressiva åtgärder.

Nedan har vi samlat korta rapporter från de länder som Act Svenska kyrkan arbetar i:
Latinamerika och Karibien: Colombia, Guatemala, Haiti, Honduras
Afrika: Eritrea, Etiopien, Kenya, Swaziland, Sydafrika, Sydsudan, Tanzania, Uganda, Zimbabwe
Mellanöstern: Egypten, Irak, Israel och Palestina, Libanon
Asien: Filippinerna, Indien, Myanmar, Pakistan

Rapporterna visar på konsekvenserna av de åtgärder som sätts in för att begränsa smittspridningen, men också på hur våra samarbetspartner påverkar och hur de agerar för att möta krisen. Vi anger inga siffror över antalet smittade, eftersom dessa snabbt blir aktuella. Aktuell statistik kan du hitta här.

Latinamerika och Karibien

I Colombia har regeringen infört utegångsförbud till mitten av april. Personer över 70 år måste hålla sig inomhus till slutet av maj. Lutherska Världsförbundet har fått tillstånd att fortsätta driva viss verksamhet tack vare sin humanitära status.

Oron är stor för hur väpnade aktörer kommer utnyttja den nya situationen. Attacker och mord har förekommit mot människorättsförsvarare och avmobiliserade Farc-medlemmar. Gerillan ELN har utlyst en månads eldupphör för att möjliggöra insatser mot coronaviruset. Eldupphöret kommer efter uppmaningar från FN, kyrkor och civila samhället, inklusive samarbetspartner till Act Svenska kyrkan. Mer om ELN:s eldupphör här.

Partner till Act Svenska kyrkan som arbetar med jämställdhet uttrycker oro för ökat våld mot kvinnor och barn när familjer stannar hemma i karantän. Det pågår ett påverkansarbete för att kommunen i huvudstaden Bogotá ska skicka ut förebyggande information om våld i nära relationer när kommunen informerar om coronavirus.

En majoritet av befolkningen i Guatemala och Honduras arbetar i den informella sektorn, vilket betyder att de saknar formell anställning och saknar försäkringar. När myndigheterna inför utegångsförbud blir situationen mycket svår för dessa personer. Stora delar av befolkningen i Guatemala och Honduras har inte tillgång till sjukvård. Offentliga sjukhus är underfinansierade och saknar skyddsutrustning, intensivvårdsplatser och respiratorer.

Undantagstillståndet är särskilt hårt i Honduras där människor bara får lämna sina hem för att skaffa förnödenheter tre dagar i veckan. Matkravaller har uppstått där folk gemensamt brutit mot utegångsförbudet men då mötts av tårgas från polis och militär. Presidenterna i El Salvador och Guatemala har gjort nedsättande uttalanden om civilsamhället och den fria pressen och antytt att de gärna skulle vilja införa ännu hårdare restriktioner.

Det allmänna politiska och sociala läget i Haiti är mycket skört och oroligt på grund av den utbredda fattigdomen, ekonomisk kris och starkt missnöje med korruptionen bland de styrande. För att stoppa spridningen av coronaviruset har Haiti stängt gränserna, och alla inresor från andra länder är förbjudna. Det allmänt osäkra läget gjorde arbetet för Act Svenska kyrkans partnerorganisationer svårt redan innan pandemin, och det försvåras nu ytterligare av att resor har blivit förbjudna. Den 19 mars rapporterades de första två fallen av coronavirus i Haiti, hos personer som rest in från utlandet.

Afrika

Eritrea har ett tiotal bekräftade fall av corona. Landet har vidtagit ett antal åtgärder så som att stänga barer och restauranger. Man har även förbjudit folksamlingar så som gudstjänster, något som enligt Act Svenska kyrkans partner gör människor mycket upprörda, då de inte vill sluta gå i kyrkan. Med anledning av corona skjuter regeringen också upp datumen för hushållens betalning av av el-, vatten- och telefonräkningar.

Etiopien har infört en rad åtgärder för att stoppa smittspridningen. Den 31 mars meddelades att höstens val flyttas fram med anledning av pandemin. Landet planerar också att släppa ca 4000 personer från fängelser för att minska trängsel och spridning av smitta. Etiopien hade först ingen beredskap alls att testa och diagnostisera smittan, men har med hjälp av WHO stärkt sin kapacitet. Premiärministern säger sig ha bidragit till Afrikas coronaberedskap med testkit, masker och skyddskläder som donerats av den kinesiska miljardären Jack Ma. Rapporter från personer på plats säger att det råder stor misstänksamhet och oro, och att det förekommer hot och stenkastning mot personer som ser utländska ut.

Våra samarbetspartner arbetar just nu med riskanalyser för att se hur smittan kan komma att påverka arbetet och de människor man relaterar till i sina projekt, samt ser över hur man kan ställa om sin verksamhet. En viktig del av partners arbete blir i rådande situation att sprida information, särskilt viktigt i Etiopien där tillgången till internet under senaste tiden varit oförutsägbar och tillgången till information begränsad.

En artikel av Etiopiens premiärminister i Financial Times, under rubriken If Covid-19 is not beaten in Africa it will return to haunt us all, har fått stor uppmärksamhet och bidragit till den internationella diskussionen om behovet av skuldavskrivningar och ökat stöd till länder i bland annat Afrika.

I de etiopiska regionerna Afar och Gambella arbetar våra partners nu med att sprida information till de mest utsatta områdena, inte minst till flyktinglägren, om hur smittspridning kan begränsas. Samtidigt oroas man över att situationen kan bli mycket allvarlig då dessa områden har oerhört begränsad tillgång till grundläggande sanitet som rent vatten och tvål. Smittspridningsrisken ökar ytterligare på grund av att människor i hög utsträckning delar kärl för att äta och dricka. Det är en mycket stor utmaning att få dessa grupper att ändra den typen av beteenden och öka social distansering, och personalen tvingas jobba med väldigt begränsad personalstyrka på grund av reserestriktioner.

I Kenya är skolorna är stängda, människor får inte samlas, alla resor är förbjudna och alla som kan ska arbeta hemifrån. Restriktionerna som gäller till den 13 april får stora konsekvenser för Act Svenska kyrkans samarbetspartner som är baserade i Nairobi. FECCLAHA, ett nätverk för de kristna råden i regionen, ställer in tre planerade evenemang och är beredda att ställa in ytterligare möten i sista minuten om så krävs.

Det kristna rådet för hela Afrika, AACC, planerar för hur de ska öka kunskapen bland kyrkoledare så att de kan föra fram fakta och undvika ryktesspridning, fördomar och stigma.

Om viruset sprider sig i det stora flyktinglägret i Kakuma kan effekterna bli katastrofala. Lutherska världsförbundet gör därför extrainsatser i Kakuma för att öka tillgången till tvättmöjligheter, och tillsammans med andra organisationer informerar de om corona-viruset. De flesta organisationer verksamma i flyktinglägren i Kenya skalar just nu ner sina insatser till det som anses vara det mest grundläggande och livräddande, såsom matutdelning samt vatten och sanitet. Det innebär att andra insatser inom exempelvis hälsa och utbildning blir lidande.Utmaningen för humanitära biståndsarbetare är att säkerställa att det finns personal på plats i lägren, personal som med stor sannolikhet kan behöva bli kvar där under en längre period. Läs mer om situationen i Kakuma här.

Swaziland har ett fåtal fall av corona men har infört kraftfulla åtgärder för att hindra spridning, bland annat stängda gränser och förbud mot resor mellan städer. En stor procent av befolkningen lever med hiv och tillgången till sjukvård är näst intill obefintlig. Smittspridning av corona-viruset kan därför drabba landets befolkning mycket hårt.

I Sydafrika har infört utegångsförbud från och med den 27 mars för att begränsa smittspridningen. Invånare uppmanas att stanna hemma under tre veckor och får enbart lämna huset för att handla mat och medicin samt uppsöka sjukvård. Sydafrika är det landet i Afrika som hittills drabbats hårdast av coronapandemin. Under senaste tid har oron vuxit kraftigt för konsekvenserna om sjukdomen skulle nå kåkstäderna. 82 procent av människorna i Sydafrika saknar sjukförsäkring, och det offentliga sjukvårdssystemet har mycket stora brister. Sjukhusen var redan innan covid-19 överfulla och underbemannade. Landet har en ung befolkning, men en stor del lever med tuberkulos och hiv och tillhör därmed riskgrupperna. Isobel Frye från Act Svenska kyrkans partnerorganisation Studies in Poverty and Inequality institute (SPII) är utsedd att sitta i en nationell kriskommitté för coronaåtgärder. Hon har i sin roll efterfrågat lärdomar från Sverige i arbetet mot corona hittills. Partnerorganisationen ACT Ubumbano arbetar för att stärka solidariteten genom att öka kommunikation och delande av information mellan rättighetsbärare i sociala medier.

Sydsudan har ännu inte rapporterat något fall av Corona, men regeringen har uppmanat till försiktighetsåtgärder som att undvika kramar och handslag, samt har stängt sina gränser. Sjukvårdsystemet i landet är mycket svagt efter många år av krig och landet har bland den högsta barnadödligheten i världen. En mycket stor del av människorna lever med väldigt små marginaler och en pandemi skulle potentiellt kunna slå mycket hårt mot landet och dess invånare. Våra samarbetspartner arbetar därför hårt med att stärka beredskapen för eventuell spridning i landet. En partner till Act Svenska kyrkan, Cepo, rapporterar också att en av de stora engelskspråkiga tidningarna i landet har stängts ner, och uttrycker oro för att corona används av regeringen för att strama åt yttrandefriheten.

Tanzanias ledning har vidtagit ett antal åtgärder, som självkarantän för de som kommer från högriskområden, förbud mot sportevent och stängning av skolor. Jämfört med grannländerna bedöms dock Tanzanias åtgärder vara mildare. Landets president uppmanat människor att fortsätta att besöka religiösa samlingsplatser, kyrkor och moskéer, något som väckt en del kritik. Act Svenska Kyrkans samarbetspartner Tanzanias kristna råd (CCT), rapporterar att det är svårt för människor att genomföra social distansering eftersom många bor tätt och är beroende av att förflytta sig för klara sin försörjning. Människor gör de åtgärder de kan för att minska smittan, exempelvis tvätta händerna.

I Uganda har presidenten stängt skolor och förbjudit sociala sammankomster så som gudstjänster och andra större möten. Den 31 mars infördes utöver det en två veckor lång “lockdown”. Med stora flyktingbosättningar skulle en pandemi snabbt kunna få mycket stora konsekvenser i landet. Act Svenska kyrkans regionala representant berättar att våra samarbetspartner undviker möten när så är möjligt, för att förebygga smittspridning.

Måndagen den 31 mars gick Zimbabwe in i en 21 dagar lång “lockdown”, människor uppmanas stanna hemma med enbart undantag för att handla mat och besöka sjukvård. Andra åtgärder för att minska smittspridning inkluderar förbud mot sammankomster med mer än 100 personer, inklusive gudstjänster. Firande i samband med landets självständighetsdag skjuts på framtiden. Zimbabwes kristna råd har uppmanat människor att följa myndigheternas råd och vidta säkerhetsåtgärder, och uppmanar mycket kraftigt kyrkor att inte samla människor till gudstjänst. Rådet ser att kyrkan har en viktig roll i arbetet mot pandemin. Rådets generalsekreterare Kenneth Mtata säger att en situation som denna blir särskilt svår att hantera i ett samhälle som präglas av misstro gentemot det mesta, vilket är fallet i Zimbawe.

MELLANÖSTERN

I Egypten har alla flyg in och ut ur landet ställts in och utegångsförbud råder från kl.19 till 06. Ekonomin är som på de flesta ställen hårt drabbad. En betydande del av landets ekonomi är informell och även om statliga stödinsatser genomförs kommer människor som arbetar som exempelvis gatuförsäljare eller med hushållsnära tjänster se sina försörjningsmöjligheter försvinna. Landets redan svaga ekonomi påverkas också av att transaktioner till hemlandet från de många egyptier som arbetar utomlands nu uteblir. Risken för smittspridning är särskilt stor i landets många överfulla fängelser. Människorättsgrupper har uppmanat regimen att börja med att släppa de tusentals politiska fångarna, men istället infördes ett förbud för såväl advokater som familjemedlemmar att besöka de fängslade. Regimen har också beslutat att förbjuda gudstjänster, söndagsskolor och andra religiösa sammankomster i både kyrkor och moskéer. Skolor och universitet är stängda sedan flera veckor och tidsperioden förlängs, precis som på andra ställen, successivt.

I Irak råder utegångsförbud sedan en vecka i den kurdiska regionen i norra delen av landet (KRI) samt i Bagdad. Ytterligare regioner har följt Bagdads exempel under veckan. Flygplatsen är stängd sedan den 17 mars liksom alla landgränser, däribland gränsen till Syrien. Samtidigt som antalet Coronafall i Irak stiger så har också Duhok och Nineveprovinsen drabbats av stora översvämningar med stora skador som följd. Arbetet med dessa, precis som allt övrigt humanitärt arbete, försvåras kraftigt av reseförbudet och utegångsförbudet. Flera rapporter finns också om hur säkerhetsstyrkor utnyttjar utegångsförbudet och insatserna för att begränsa spridning av Coronaviruset till att begränsa det demokratiska utrymmet.

Det mesta av våra partners verksamhet pausas för tillfället på grund av restriktionerna av möjligheterna att röra sig i landet, och personalen arbetar för tillfället hemifrån eller från tillfälliga boenden. Samtidigt har man tvingats stänga ner lokala så kallade “community centers” på grund av myndigheternas förbud mot större samlingar. Istället försöker man genomföra kampanjer för att sprida kunskap om hur man förhindra smittspridning digitalt och via telefoner och radio.

I Israel råder strikta regler för hur och när man får lämna sitt hem. Att bryta mot reglerna kan resultera i dryga böter. Myndigheterna uppmanar alla att stanna hemma och inte träffa någon utanför den egna familjen. Samtidigt befinner sig landet fortsatt i ett dramatiskt politiskt läge där regeringsombildningen efter det senaste nyvalet ännu inte är klart. Det israeliska parlamentet, Knesset, var stängt en tid på grund av smittspridningen men sammanträder nu igen. Domstolsväsendet är fortsatt stängt.

Ett kontroversiellt beslut fattades under förra månaden där GPS-spårning via mobiltelefoner tillåts användas för att kartlägga rörelser bland personer som smittats. Denna metod har tidigare använts av säkerhetstjänsten för kontraterrorism, men inte gentemot israeliska medborgare som inte är anklagade för något brott. Som på många andra platser runtom i världen drabbas en redan utsatt del av befolkningen av förlorad arbetsinkomst. Organisationen Rabbiner för mänskliga rättigheter, som arbetar både med palestinierns rättigheter på Västbanken och med socioekonomiska rättigheter för medborgare i Israel, har lyckats förmå det största elbolaget att inte stänga av elen för dem som nu inte har råd att betala sina elräkningar. Organisationen har också utökat sitt arbete med mathjälp till de mest utsatta grupperna i Israel.

I Palestina är Betlehemområdet är fortsatt värst drabbat. Coronaviruset är en katastrof för Betlehems ekonomi, som till 70 procent utgörs av turism. Den kristna gruppen drabbas specifikt eftersom 9 av 10 som arbetar inom besöksnäringen är kristna. Även i Palestina leder förlorade arbetsinkomster till att många människor inte har råd att köpa mat. Den lutherska kyrkan har därför tagit initiativ till en insamlingskampanj för att kunna förse de mest utsatta med mathjälp. Act Svenska kyrkan har bidragit med extra ekonomiskt stöd till detta.

Trots de hårda restriktioner som råder har israeliska myndigheter fortsatt att demolera byggnader, konfiskera material och genomföra räder i östra Jerusalem och på Västbanken. Detta leder till att redan utsatta människor försätts i en omöjlig situation. Augusta Victoria-sjukhuset i östra Jerusalem har lagt ner ett stort arbete på att bygga särskilda isoleringsavdelningar och inväntar israeliska myndigheters godkännande för att kunna ta emot personer som smittats med covid 19. På grund av det höga trycket på vården har man tillfälligt ställt in alla behandlingar som inte är akuta, men resurserna är ändå inte tillräckliga. Sjukhuset har därför gått ut med ett nödrop om extra finansiering. På både Västbanken och i Gaza har lokala grupper av volontärer stöttade av Act Svenska kyrkan börjat arbeta med att sprida information i lokalsamhällena om hur människor kan skydda sig från smittspridning. Till exempel tas särskild information fram för de som inte har tillgång till rent vatten och inte kan följa myndigheternas råd att tvätta händerna i minst 20 sekunder.

Act Svenska kyrkans partner YMCA har utarbetat ett support- och informationssystem för 24 isolerade och utsatta byar i Hebron-området. Genom detta kan humanitär hjälp distribueras, men även viktig information som annars inte når dessa byar kunna spridas. De översätter (vid behov) officiell information från myndigheter till arabiska och skickar ut den för att motverka rykten och desinformation angående coronaviruset. Tanken är också att genom de lokala volontärgrupperna kunna distribuera kontantstöd for humanitära insatser i byarna om folk smittas och blir sjuka. Tillgången till vård på landsbygden är begränsad och det finns logistiska utmaningar att ta sig till de större vårdinrättningarna. YMCA är därför i tät kontakt med grupperna för att identifiera vilken hjälp som kommer att behövas och vad de anser ska prioriteras.

I Gaza har de första sjukdomsfallen bekräftats. För tillfället är de inte särskilt många, men FN och andra aktörer varnar för att ett större utbrott skulle vara katastrofalt. Det råder mycket stor brist på sjukvårdsmaterial och utrustning, som till exempel respiratorer. Gaza är ett av världens mest trångbodda områden vilket gör isolering i hemmet mycket svårt. Tillgången till el och rent vatten är också kraftigt begränsad.

Situationen i Libanon har försämrats drastiskt. Såväl flygplatsen som landgränserna hålls stängda. Ryktesspridning, oro och politisk polarisering präglar landet som redan befinner sig i en allvarlig ekonomisk och politisk kris. Sedan den 15 mars råder undantagstillstånd och all verksamhet som går ska hållas stängd. Samtliga invånare måste stanna hemma i två veckor såvida inte det är en ”extrem nödvändighet” att lämna hemmet. Redan före Corona-utbrottet hade en stor del av sjukvården kraschat och det råder brist på basvaror som mjöl och bensin.

Asien

Myndigheterna i Filippinerna har rekommenderat alla samhällen och grannskap att isolera sig och undvika kontakt med utomstående. Soldater från armén har skickats ut för att kontrollera att folk inte rör sig fritt. Det finns oro för att myndigheterna utnyttjar pandemin för att begränsa det civila samhällets frihet och stärka militärens kontroll ytterligare. Presidenten har begärt utökade befogenheter som del i undantagstillståndet. Sjukvårdens beredskap är låg, det saknas skyddsutrustning, testutrustning, lokaler och möjlighet att isolera smittade. Kombinationen av pandemin och restriktionerna för människors rörlighet gör att Filippinernas kristna råd (NCCP) ser en risk för ökad fattigdom bland redan utsatta grupper. I ett uttalande skriver NCCP att staten måste garantera trygg, säker och gratis vård till utsatta människor som lever i fattigdom. Human Rights Watch rapporterar att säkerhetsstyrkor misshandlat personer som har gått utomhus trots utegångsförbudet. Andra organisationer har varnat för att coronapandemin kan öka förekomsten av sexuella övergrepp mot barn och leda till ökat våld mot kvinnor.

Indien har utlyst nationellt nödläge, men läget varierar betydligt mellan olika delstater. Värst drabbade är Kerala, Uttar Pradesh och Haryana. Indien har stängt sina gränser för medborgare från EU, Storbritannien och Turkiet, samt stängt skolor, teatrar, shoppingcenter och förbjudit folksamlingar på över 50 personer. Alla som kan jobbar hemifrån. Resor med alla typer av kollektivtrafik bör undvikas. Indien saknar beredskap för att hantera stora antal smittade.

Den 24 mars gav Indiens regering order om 21 dagars karantän och utegångsförbud där skolor, arbetsplatser, marknader och religiösa platser stängs. Ingen får gå ut och polisen ingriper mot de som trotsar utegångsförbudet. Karantänen slår särskilt hårt mot de cirka 800 miljoner människor som lever i fattigdom i Indien. De flesta av dessa människor är daglönare som finner sitt levebröd varje dag och de bryter därför karantänen för att inte svälta. United Evangelical Lutheran Churches in India (UELCI), paraplyorganet för de lutherska kyrkorna i Indien, är en av Act Svenska kyrkans samarbetspartner i landet. De, menar att det i utsatta områden inte finns tillgång till rent vatten och sanitet, och att det därför finns en stor risk att coronaviruset kommer slå skoningslöst om det börjar sprida sig. Det finns dessutom en stor oro hos våra partner för att mäns våld i hemmet mot kvinnor och barn kommer öka när familjer stannar inomhus och tillbringar mer tid tillsammans. Act Svenska kyrkans partner gör allt de kan för att hitta information och hålla kontakten inom sina nätverk och kyrkor.

I Myanmar har alla kommersiella flyg stoppats, utländska medborgare släpps inte in och städer och byar börjar förses med utegångsförbud. Tusentals burmesiska migrantarbetare återvände till Myanmar från framför allt Thailand innan gränserna stängdes, och dessa personer tycks inte ha undersökts för eventuell smitta. Den offentliga sjukvården är dåligt utbyggd. Myanmars hälsomyndigheter informerar om coronaviruset på burmesiska, men bland Myanmars nästan 60 miljoner invånare talas minst 100 olika språk och alla förstår inte majoritetsspråket burmesiska.

Den 25 mars bekräftades det första fallet i flyktinglägret för rohingyer i Cox’s Bazar i Bangladesh. När viruset börjar sprida sig i flyktinglägren i området riskerar konsekvenserna att bli förödande, särskilt eftersom internet har varit avstängt i flera månader, vilket försvårar kommunikation och prevention. Vårdkapaciteten i flyktinglägren är obefintlig och förutsättningarna för fysisk distansering finns inte. Lutherska Världsförbundet i Sittwe i delstaten Rakhine var fortsatt igång med sin verksamhet den 30 mars och fokuserar på att öka medvetenheten och beredskapen för coronavirus i flyktinglägren.

Eftersom myndighetsutövningen är decentraliserad i Pakistan så varierar förhållanden och åtgärder mellan de olika provinserna. Generellt är utbildningsinstitutioner är stängda. Gränsen mot Iran är stängd, men handel mellan länderna pågår ändå. Regeringen har förbjudit stora folksamlingar och stängt biografer, cricket spelas men utan publik. Det finns en utbredd oro över att myndigheternas förmåga att hantera ett större utbrott är otillräcklig. Act Svenska kyrkans partner Church of Pakistan jobbar för att sprida saklig information om hur viruset sprids och vikten av social distansering och hygien, och motverka rykten.