Till innehåll på sidan
Henrik Fröjmark

Vad åt din middag till frukost?

Swedwatch och Naturskyddsföreningen släppte nu i dagarna en ny rapport som fokuserar på problemen kring odlad fisk och skaldjur. När havens bestånd av fisk minskar flyttar branschen mer och mer över fokus till produktion av odlad fisk. Men odlad fisk betyder inte på något sätt att det är miljömässigt bra fisk. Produktionen av jätteräkor innebär ofta skövling av extremt känsliga mangroveområden samt stora miljökonsekvenser för området kring odlingarna. Fiskmjölet som användes till norska laxodlingar kommer till stor del från Peru där produktionen är omgiven av både stora miljöproblem samt illegal utfiskning.

Swedwatchrapporten lyfter fram två exempel – jätteräkor odlade i Asien och norskodlad lax. Två produkter som är mycket vanliga inte minst inom restaurangbranschen, som står för ungefär en fjärdedel av den svenska matkonsumtionen.

Rapporten visar att vi som konsumenter är betydligt mer noggranna när vi handlar själva än när vi går på restaurang eller köper med sushi hem. Det har bidragit till att det inom restaurangmatsbranschen finns ett stort ointresse för dessa frågor. Vill man göra bara något litet som konsument så ska man välja bort jätteräkor helt. Även jätteräkor med miljömärkning, då framställningen av dessa inte skiljer sig väsentligt från icke-märkt. Man bör också ställa frågor på restauranger kring fiskens och skaldjurens ursprung och kräva hållbara alternativ. Dessa finns!

Naturskyddsföreningen har också gjort en liten film om jätteräkor. Se den! Sprid den!

Anti Scampi – Naturskyddsföreningen from Naturskyddsföreningen on Vimeo.

Henrik Fröjmark
Handläggare för CSR och ordförande i Swedwatch



Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.