Till innehåll på sidan
Sofie Engberg

Vad händer på FNs klimatförhandlingar?

FNs klimatförhandlingar går idag in på sin femte dag. Jag är på plats för att följa processen tillsammans med ACT Alliance, en trosbaserad, global paraplyorganisation för organisationer som arbetar för hållbar utveckling.

Klimatförhandlingarna löper under två veckor och den första veckan innehåller tekniska förhandlingar. Då är klimatexperter och förhandlare från hela världen på plats för att försöka föra förhandlingarna framåt. Under den andra veckan kommer ländernas miljöministrar till mötet och det är ofta då som de större besluten tas.

Årets förhandlingar kommer bland annat att innehålla diskussioner kring ökade ambitioner under Kyotoprotokollets andra åtagandeperiod som gäller fram till år 2020 och hur det nya avtalet för globala växthusgasutsläpp ska komma att se ut. Det nya avtalet ska vara klart 2015 och börja gälla från och med 2020. Det gör att det är relativt kort om tid för världens länder att komma överens och ta fram avtalet. Ett annat ämne som är stort i årets förhandlingar är ”loss and damage”.

Loss and damage är ett begrepp för att benämna svåra skador som uppstår till följd av klimatförändringar. Skadorna som räknas till loss and damage är så svåra att de inte kan förebyggas eller hanteras genom anpassning. Under förra årets klimatförhandlingar i Doha beslutades det att en internationell mekanism för att hantera dessa skador ska upprättas under FN. Därför finns det höga förväntningar på att mekanismen ska utformas i Warszawa. På den här hemsidan kan du följa förhandlingarna via webkamera och läsa ländernas olika uttalanden.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.