En övernaturlig historia


Det finns en speciell historia kring den kyrkkula som sitter på taket till Öjeby kyrka.

44

År 1666 skulle skepparen Olaus Nicolai Klumb segla med sitt fartyg från Stockholm till Piteå. Med på båten följde en flicka med en stor kista fylld av mässings- och kopparkärl. Flickan satt för sig själv och pratade inte med någon. När fartyget nådde Ångermanlands kust drabbades man av en fruktansvärd storm och Klumb valde att ta skydd bakom en ö nära fastlandet. Flickan frågade då om hon kunde få stiga av på ön, vilket hon naturligtvis fick. Hon tog fram en mässingskål och gav den som betalning för resan. Så rodde sjömännen henne och hennes tunga kista till ön och när de vände hem igen och tittade tillbaka mot stranden var flickan och hennes tunga kista försvunnen. När stormen lagt sig kunde fartyget ta sig hem till Piteå utan problem.

Klumb tyckte detta var en märklig och övernaturlig händelse och han skänkte skålen till kyrkan som då gjorde om den till en tornspira.

45

Jaja, tänkte jag när jag läste det här, det måste vara en hörsägen som berättats från generation, till generation. Så en sommar fick jag besök av en släktforskare, där jag satt i kyrkstadsmuseet i kyrkstaden Han var väldigt pratsam och tog fram sin pärm med sina anor och berättade om allt han hittat. När vi kom till sista sidan så fanns han där, skepparen Olaus Nicolai Klump.

En övernaturligt historia?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *