Nils Jacobsson Fluur


Nils Jacobsson Fluur var en träsnidare från Anundsjö socken i Ångermanland. Man kan säga att han var ”prediskstolsmakare” för han har gjort predikstolen i Öjeby kyrka och Piteå kyrka. Han vandrade runt i Norrbotten och gjorde även predikstolen i Torneå kyrka och Gammelstads kyrka i Luleå.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Predikstolen i Öjeby kyrka

Som släktforskare kan man i husförhörsböckerna följa hans väg. Han kom till Piteå våren 1694, flyttade sedan till Torneå, tillbaka till Piteå och 1709 var han bosatt i Luleå. Han kom tillbaka till Piteå 1713 men efter 1721 finns han ingenstans. År 1721 var det krig, det stora nordiska kriget härjade, ryska soldater var här och brände. Dog Fluur i branden eller lyckades han fly?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predikstolen är full av änglar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

och ingen ängel är den andra lik

Informationen om Nils Jacobsson Fluur har jag hämtat från boken

”Träsnidaren Nils Jacobsson Fluur” av
Anna-Greta Näslund
Ingrid Telhammer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avslutar med en bild på en jubileumstavla där ramen är gjord av träsindaren Nils Jacobsson Fluur. Tavlan berättar om Uppsala kyrkomöte 1593 då Sverige bestämde sig för att lämna den katolska kyrkan och bli protestantisk. Med tanke på att det i år är 500 år sedan Martin Luther spikade fast sina 95 teser på kyrkporten i Wittenberg och att svenska kyrkan har ett jubileumsår för reformationen, tyckte jag att det var en bra bild att avsluta inlägget med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *