Att få vara med eller inte…


I går var jag i Malmö och gick i högmässan i en av kyrkorna mitt i staden. Det är en vacker kyrka och när jag kom in fick jag en psalmbok och en agenda. Föredömligt upptryckt och med information om när jag ska läsa med och vad jag ska sjunga.

Jag är inte ovan att gå i kyrka så jag klarar mig. Jag vet var jag ska hitta texterna för söndagen. Jag vet hur jag ska slå upp psalmerna. Och jag känner igen melodierna som sjungs (och jag klarar också av att läsa noter). Så det är OK.

Royne Mercurio /Ikon
Royne Mercurio /Ikon

Men det som inte är OK är att prästen läser en av de gemensamma bönerna (som vi alla ska vara med och läsa) – men använder inte de orden som står i agendan. Så vi började läsa med – men insåg snart att det var ingen idé – för prästen broderade ut texten med egna ord och egna vändningar. Alltså fick vi inte vara med.

Sen är det ytterligare en sak. Det är när det ska predikas. Och jag har tänkt på detta i så många kyrkor. Det är väldigt få präster som använder predikstolen. De vill komma närmare församlingen, de vill vara mitt i. Följden blir att prästen inte syns. Om ljudet är bra så kan det ändå funka. Men det kan lika gärna vara så att det också blir svårt att höra.

Predikstolarna befinner sig oftast i kyrkorummet för att alla ska kunna se och höra bra. På den tiden när man inte hade några högtalaranläggningar. Men jag skulle vilja hävda att predikstolen fortfarande är ett bra ställe att stå på när man predikar. Predikanten syns och hörs över hela rummet och inte bara för dem som råkar sitta på första bänken.

Sen skulle jag önska att prästerna lärde sig att läsa trosbekännelsen långsamt och med en rytm som går att följa med i. Det går inte att skynda på den – när en massa människor ska läsa med, högt!

Vi pratar mycket om att vi ska inkludera människor, att det är viktigt att ingen känner sig exkluderad. Jag tror att det finns små mycket enkla saker som gör att det kan bli ännu bättre.

  1. Följ agendan, särskilt när det är gemensamma partier.
  2. Läs de gemensamma partierna i en agenda långsamt så att alla kan följa med.
  3. Använd predikstolen vid predikan så att alla kan se och höra!

Tips från kyrkvan besökare!

/Carina Etander Rimborg
kommunikatör

 

En kommentar

Magnus säger
13 mars 2017 – 10:36

Bra! Den informationen borde skickas ut till alla kyrkor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *