Hade du vatten i duschen i morse?

Hade du vatten i duschen i morse? Kunde du hälla upp vatten och koka kaffe eller te? Och sen spola när du varit på toaletten?


Hade du vatten i duschen i morse? Kunde du hälla upp vatten och koka kaffe eller te? Och sen spola när du varit på toaletten? Kunde du enkelt hälla upp ett glas vatten och dricka?

Den situationer råder inte överallt.

I morse när jag körde till jobbet hörde jag på nyheterna att myndigheterna i Kapstaden i Sydafrika tror att de kommer att akut vattenbrist i april, det vill säga – då är vattnet slut och det kommer inget vatten i kranen. Då kommer mångmiljonstaden att stå utan vatten, om ingen snabb lösning kommer på problemet. En miljonstad som lever på turistnäring och vinindustri.

Jag var i Sydafrika i november och besökte bland annat Kapstaden. Då fick vi också spara på vatten. Korta duschar, inget extra spill av vatten. Det stod stora skyltar när vi landade på flygplatsen. Vattenbristen har varit i många år och varje hushåll uppmanas att använda bara ett visst antal liter vatten i veckan.

Vi besökte också den stora kåkstaden Khayelitsha där det bor en miljon människor i skjul, utan eget vatten, med bajamajjor som de delar med varandra.

Det är där som Ingrid Le Roux har startat Philani som är sex stycken vård- och hälsocentraler där barn och mödrar får hjälp mot bland annat AIDS, TBC och undernäring.

Kapstaden, och många andra städer och länder i Afrika lider svårt av torkan som pågått under många, många år. Svenska kyrkans internationella arbete finns med och stöttar i det akuta skedet men också med psykosociala verksamheter och långsiktig planering.

https://www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete/akuttorka

Snart startar Svenska kyrkan Fastekampanjen, där de insamlade medlen går till all den verksamhet som Svenska kyrkans internationella arbete bedriver runt om i världen. Ditt bidrag behövs.

/Carina Etander Rimborg
kommunikatör

Financial Times: Cape Town counts down to Day Zero as water supply evaporates>>

Home

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.