Kerstin och Sven övervakar valet i Zimbabwe

Sven Eckerdal, kantor i Rönnäng, och hans hustru Kerstin Pihl, samordnare för internationella gruppen hos Svenska kyrkan Tjörn, åker till Zimbabwe som valobservatörer.


Solnedgång över Mnene, Zimbabwe Foto Lennart Thönell IKON

Bengtåke Carlson på ST-tidningen skriver:

Från idyllen i Skärhamn till ett mycket viktigt val i södra Afrika. Kerstin Pihl och Sven Eckerdal är redan på plats i Zimbabwe. Foto: Bengtåke Carlson

Kerstin och Sven valobservatörer i Zimbabwe

Den 30 juli kommer det äkta paret Kerstin Pihl och Sven Eckerdal från Tjörn att vara sysselsatta med något ytterst ovanligt.Då agerar de valobservatörer vid valet i Zimbabwe.

– Vi fick en fråga från kyrkan här i Sverige – som i sin tur fått en fråga från Zimbabwes kristna råd, säger Kristina Pihl.

Zimbabwe är ett land som under de senaste decennierna inte besvärats av någon störande demokrati. President Mugabe har styrt med järnhand och gjort så ända till han tvingades avgå – vilket skedde så sent som i slutet av förra året. De demokratiska krafterna i landet hoppas att han nu ska vara helt och hållet borta.

– När det nu är val den 30 juli så är vår närvaro ett sätt att visa för folket i landet att världen faktiskt bryr sig, säger Sven.

Han har tidigare bott två år i Zimbabwe och besökte det sedan flera gånger om året i tretton år, berättar han.

– Jag arbetade som handläggare och regional sekreterare. Jag samarbetade med kyrkor i södra Afrika. Jag arbetade senare med att skicka ut missionärer – eller utsända, som vi kallade dem. Och se till att de kom tillbaka igen.

Kerstin studerade under den tid hon var i Zimbabwe. Hon lärde då känna till internationellt arbete och arbetade sedan som handläggare på kyrkans internationella avdelning

– Jag arbetade med teologisk utbildning och med frågor om hur vi ska möta andra religioner och samarbeta med dem.

När de nu kommer ner till Zimbabwe så blir det först utbildning.

– Vi får helt enkelt lära oss vad vi får och inte får, säger Sven. Och det är viktigt att vi är där som observatörer – inte som kontrollanter. Vårt arbete leds av Zimbabwes kristna råd och av den katolska kyrkan.

Det är förstås ingen slump at de finns observatörer vid valet – det senaste valet var mycket korrumperat och den gången tilläts inga observatörer vara med, berättar de. Oppositionen i landet har dessutom förföljts kraftigt.

Förhoppningsvis ska det bli bättre den här gången. Sven Eckerdal och Kerstin Pihl åker ner under lördagen och reser hem igen redan två dagar efter valet.

Bengtåke Carlson ST-tidningen

0303-72 82 25

___________________________________

Kerstin Pihl har under många år arbetat på kyrkokansliet i Uppsala och har många gånger varit i Afrika på olika uppdrag, kurser och utbildningar. Sven Eckerdal har också arbetat utomlands under många år för Svenska kyrkan, innan han började arbeta som kantor. Det är två erfarna personer som åker ner till Zimbabwe.

Valet hålls den 30 juli. Läs mer om valet här>>   Vid valet ska det väljas en president samt representanter i båda huset av parlamentet.

Läs fler artiklar om det kommande valet här>>

Robert Mugabe satt vid makten mellan 1980 fram till 2017 då han genom en militärkupp avsattes. Detta är det första valet som genomförs sedan Mugabes avsättning.

Läs mer om Zimbabwe här>>

Kerstin Pihl är också samordnare för Svenska kyrkan Tjörns internationella grupp>>. 

/Carina Etander Rimborg
kommunikatör

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.