Till innehåll på sidan
Magdalena Wernefeldt

… och din nästa som dig själv

Foto Magnus Aronson-IKON_DSC2976

Det är lätt att gå förbi. Lätt att gå en omväg för att slippa se. Som strutsen kan vi stoppa huvudet i sanden – allt för att slippa möta en bedjande blick.

Vi hittar orsaker till att slippa känna och ta ansvar. Det ökande antal tiggare på våra gator är beslutsfattarnas ansvar. Här och i hemlandet. Den skadade på vägen kanske bär på en smitta eller låtsats bara vara skadad för att få mig att stanna och sedan stjäla min väska.

Det är lätt att gå förbi och samtidigt händer det något i oss när vi möter blicken från en som söker vår hjälp, vare sig vi stannar eller går förbi. Vi berörs.

I texten om den barmhärtige samariern var det många som gick förbi den nedslagne mannen. Det är lätt att gå förbi. Men en stannar, hjälper till. Gör det som egentligen alla borde ha gjort.

Jesus använder den här liknelsen för att förklara vad det innebär att älska sin nästa som sig själv – och vi uppmanas att göra det som den barmhärtige samariern gjorde, därför att vi människor hör ihop.

Det kunde vara jag som satt på en trottoar, hungrig och trött med en sliten kopp i handen. Det kunde varit jag som låg skadad på vägen. Vilka hade gått förbi mig? Kristen tro handlar om mänskligt liv. Om medmänskligt liv och våra relationer.

På flera ställen i bibeln kan vi läsa det som står i budorden: ”Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.” Många av oss har hört de här orden många gånger och kanske någon gång upplevt att det bara varit ord.

Talet om att älska sin nästa ekade stumt, därför att de aldrig blev verklighet. Ingen stannade utan alla gick förbi. Men förhoppningsvis bär vi också erfarenheter av en hjälpande hand och vet hur det känns när en medmänniska visar omsorg.

Det är lätt att gå förbi men samtidigt är det svårt, för inom mig hör jag orden: ”Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.”

Anna Lundgren
Projektledare för 13+, Kyrkokansliet i Uppsala 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.