Till innehåll på sidan
Magdalena Wernefeldt

Förlåtelsen ger en ny chans

10046521

Jag läser orden sakta: Jag försöker sätta mig in den drabbades situation. Den och de som mitt i sorgen och saknaden låter hjärtat få vara fyllt av kärlek. Kärlek från den som gav. ”Det finns ingen plats för hat i våra hjärtan”.

Det är den mördade Lavin Eskandars bror som dagen efter Skolattacken i Trollhättan säger detta. Den dag då sociala medier svämmades över av hat och vedergällning. Den dag då orättvisorna blottades och människovärdet kom ur balans. Den dag då en del av tryggheten raserades för skolbarn, skolpersonal, föräldrar och vänner men också för många av oss andra. Den dag då rädslan kom nära.

Ur kärleken kommer förlåtelsen
Men vi kan inte stanna kvar i rädslans rum. Den rädsla som stänger oss inne, den rädsla som vill ge igen. Den rädsla som hindrar oss från att leva därför att tilliten inte längre bär. Den rädsla som gör att det är lätt att hata och där hatet infekterar allt och alla som kommer i vår väg. Tänk om vart enda litet hålrum i våra hjärtan kunde få vara fyllda av kärlekens kraft.

För ur kärleken kan förlåtelsen ta sitt första steg. Steg som kan vara både svåra och stapplande och ibland kanske inte ens möjliga, i alla fall inte för oss men för Gud är det möjligt. Gud som genom Jesus Kristus bär och är den gränslösa kärleken och den gränslösa förlåtelsen. Gud som ger hopp om en ny morgondag och att det aldrig är kört!

Förlåtelsen gav ny livsmöjlighet
Temat för den här söndagen är förlåtelse utan gräns och i den gammaltestamentliga texten som kommer från 1:a mosebok 50:15 -21 läser vi om Josef och hans bröder. Bröderna var oroliga över att Josef skulle vara arg på dem för allt ont de gjort honom och inte vilja förlåta.

De erbjöd sig till och med att bli hans slavar men Josef, precis som Lavins bror, hade ingen plats för hat i sitt hjärta. Han talade lugnande till dem och sa att de inte skulle vara rädda. Han skulle ta hand om dem. Förlåtelsen gav dem en ny chans, en ny livsmöjlighet.

Vi ber: Gud, hjälp oss att både ge och ta emot kärlek så det inte finns plats för hat i våra hjärtan. Amen

Anna Lundgren, präst

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.