Till innehåll på sidan
Agneta Holmström, präst

Kärleken kommer från Gud

”Jag kan läsa tankar. Fast inte mammors tankar för de tänker så mycket. Men en sak vet jag. Det är att du alltid älskar mig, min lillebror och min storasyster.” Det sa mitt ena barn en gång till mig när han var nio år. En underbar kärleksförklaring som jag alltid kommer att bära med mig i mitt hjärta.

I Bibeln står det: ”Mina kära, låt oss älska varandra, ty kärleken kommer från Gud.”

Jag har ofta funderat på vad kärlek egentligen är och tänkt att det kan vara så olika saker. Gud är den som kan älska på det allra djupaste sättet eftersom kärleken kommer från Gud. De sätt vi älskar på är nog egentligen bara små korn av Guds kärlek. Små korn, men ändå viktiga, som guldkorn.

Vi kan älska i känslan när vi verkligen känner kärlek för någon. Den starkaste kärlek jag mött är den till mina barn. I känslan kärlek kan också ingå kärleken till en partner, föräldrar, svärföräldrar, vänner eller andra som står en nära, även om känslan av kärlek kan kännas på olika sätt. Jag önskar att alla människor kunde få känna av att bli älskade. Att få vara viktig och älskad i en annan människas ögon
.
När jag möter en människa som inte känner sig älskad av någon så känner jag stor sorg för det borde inte få vara så. Samtidigt vet jag att denna människa är fullt ut och oändligt älskad av Gud. Oavsett om hen är älskad av någon annan. Då är jag också väldigt tacksam över att människans värde inte är beroende av oss människor utan beroende av Gud. Att varje människa har ett oändligt värde oavsett vad andra tycker om henne.

Om inte Gud skulle finnas som en högre ”instans” som bestämmer det mänskliga värdet utan det skulle vara vi människor som bestämmer det, då skulle olika människors värde riskera att bli olika. Då blir vissa människor värda mer än andra. Det är ju tyvärr så vi människor handlar i världen. Det ser vi tydligt idag. Men tack och lov står Gud över detta. Gud bestämmer vårt värde.

Det finns också den sortens kärlek där man älskar i handling. Den kanske inte alltid utgår från en kärlek i känslan utan mer i en känsla eller vilja som uppstår av medmänsklighet. Det kan vara gentemot någon man känner eller gentemot en främling. Kanske är det främst det som Jesus menar när han säger att vi ska älska varandra? Älska i handling kan vi göra även om vi inte tycker om en människa. Att älska i handling dras till sin spets just när man gör en kärleksfull handling mot någon man egentligen inte tycker om.

Jesus uppmaning till oss är att gå längre än till vanlig medmänsklighet. Den uppmanar oss att inse att vi alla, alla människor utan undantag är bröder och systrar och har lika värde. Tänk dig en man som blir nedslagen. Två människor går förbi men den tredje stannar till och visar sin kärlek till denna främling genom att bry sig om honom. Han känner honom inte men ser honom ändå. Så ”Mina kära, låt oss älska varandra, ty kärleken kommer från Gud.”

Kommentarer

3 svar till ”Kärleken kommer från Gud”

  1. Profilbild för Anna
    Anna

    Hej Agneta,

    Det här var en jätteviktig text för mig som jag verkligen behövde läsa. En påminnelse om det naturligt goda i att ge, i att vara öppen och att konstant ge vidare kärlek till andra. Ibland möter jag tvivel men precis det du skriver tar bort det tvivlet., speciellt när tvivlet handlar om det egna värdet sett utifrån någon annan som är just den man vill hjälpa eller ge sin kärlek till. Gud är kärlek. Tack snälla för denna vackra text.

  2. Profilbild för Anneli Karlsson
    Anneli Karlsson

    Tack gör att jag fick ta del av tankar inför helgen.Mycket tänkvärt

  3. Profilbild för Lena Nilsen
    Lena Nilsen

    Tack for en jatte fint skriven text. Gud valsigne dig och din predikan idag. Ett mycket viktigt amne, ododligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.