Till innehåll på sidan
Catharina Carlsson, präst

Hur syns Gud?

Vad har du för bild av Gud? Hur ser Gud ut? Det har hänt mig flera gånger att vänner och andra har frågat mig hur jag kan tro på en Gud som inte syns.

Ofta har jag vänt på frågan och frågat hur de inte kan se att världen har en Skapare. Hur kan vi se små snödroppar kriga sig upp ur den vintertrötta marken och inte uppfyllas av hopp? Säg mig att alla människor jag mött som vittnat om möten med den levande Guden inte är bevis?

Jag behöver inte se en man på ett moln, lägga händerna på Jesus eller se tecken på himlen. Min Gud har inte ett ansikte, men det betyder inte att Gud är omöjlig att se. Min tro är inte visshet, utan en längtan, en önskan: Jag vill gärna se Jesus.

Orden kommer från ett gäng som kom till en av Jesu lärjungar. De ville se honom som det skvallrades om. Han som fick döva att höra, blinda att se, lama att gå och talade med tullindrivare. Han var en bland många profeter, men ändå tror jag att folket förstod att det var något speciellt med honom.

Vad svarar Jesus? Här är jag! Nej, istället börjar Jesus tala om sin egen död. Han beskriver sig själv som ett vetekorn som behöver falla till jorden för att kunna ge liv. Det är liksom meningen att kornet ska bli något annat. Ett ensamt korn är utan verkan, men inom sig bär det möjligheter. Jesu död är inte utan verkan. Tänk att vara bland hans vänner när denna mäktiga man säger att han måste dö. Nu är ju tiden för glädjens segertåg – inte död?

Lärjungarna förstod nog inte alls vad han pratade om. Det är trösterikt tycker jag. De hänger inte alltid med, det gör inte jag heller. Jesus säger då om och om igen till sina vänner: Följ mig!

Som om han vet att jag inte fattar, men att han vet att jag kommer att göra det. Där jag är, där kommer mina vänner att vara, säger Jesus. Han berättar för dem att det händer något nytt. Han berättar om ett vetekorn som måste falla i marken och dö – annars kan det inte växa. Överallt i världen ska Jesu namn uttalas och bli verksamt i människors liv. Det är ett segertåg, men inte på det sättet vi väntar oss. Så är det med Jesus, det blir inte alltid som vi har tänkt det.

Denna helg kommer Jesus till oss med en liknelse om sann kärlek. Kärlekens väg talar vi ibland om, det låter vackert. Det är den offrande kärleken som vi talar om. Den kärleken som måste dö för att livet ska segra. Jesus går kärlekens väg, den skitiga vägen, den smärtfyllda vägen. Han går till korset för din och min skull, och än idag vandrar han med oss i mörker och ljus.

Vi vill gärna se Jesus, men han är här. I varje andetag, i varje medmänniska, i liv, i död och han älskar oss mer än ord kan säga.

Med sitt liv, sina handlingar och sina ord visar han oss vad kärlek är. Jesus uppmanar: Älska varandra såsom jag har älskat er. Där är Guds ansikte – i vår nästa, fullt synlig och alltid närvarande.

Kommentarer

4 svar till ”Hur syns Gud?”

  1. Profilbild för Paula Pokorny
    Paula Pokorny

    Hejsan
    Bra skrivet. Har manga ganger tankt, hur kan man inte se att allt inkl. oss ar en skapelse. Bakom allt finns ju en plan , en tanke. Och inte bara det! det ar ju sa vackert och fullt av rika gavor.
    Man kan inte lata bli att tanka pa en skapare. Borjar man soka sedan och fraga efter denna skapare, ar det ju bara i Bibeln som bilden malas ut helt och fullt i alla nyanser, som forklarar kampen mellan Gud och hans aklagare, som beskriver Guds karlek till oss genom Jesus och det faktum att han led och lider fortfarande med sin skapelse som vandas och suckar till sin forlossning.
    Kan inte se en enda battre forklaring bland alla varldens relioner, hur kloka och bra och intressanta tankar dom kan ha. Ingen har den karleken som det talas om i Guds ord, ingen ar som Jesus.
    Skulle vilja saga att jag har haft det och fortfarande har svart i livet, men trots allt sa kan jag fornimma och se att Gud inte lamnar mej, var dag ar hans nad ny.
    Tanker varje dag pa alla som har det svart pa nagot satt. Ber for alla manniskor i svara situationer och att Jesus kommer snart.
    Vill sa garna uppleva den befrielsen fran allt det onda som tynger oss har pa jorden. Stunden da bojorna faller och vi far ta ett gladjeskutt i Jesu famn, befriade fran odskan for evigt.
    Tackar Gud for denna framtid.🙏❤😍💒🙋‍♀️

    1. Profilbild för Catharina Carlsson, präst
      Catharina Carlsson, präst

      Hej Paula! Tack för din hälsning. Jag tar med mig dina ord ”Ingen är som Jesus” – för så är det tror jag. Ingen är som vår Herre, och ingenstans finns en större trygghet eller glädje. Jag längtar med dig efter befrielse, och Jesu återkomst, må Gud snart komma åter till sin värld. Var välsignad!

  2. Profilbild för Anne Bengtsson
    Anne Bengtsson

    Varmt tack för denna sanna och uppmuntrande läsning denna söndag i mars. Så underbart att vara en del i Guds skapelse! Att veta att vi får lämna vårt liv i hans kärleksfulla och mäktiga famn. Vi vill dela mera av detta på Facebook. Jesus es grandioso!

    1. Profilbild för Catharina Carlsson, präst
      Catharina Carlsson, präst

      Stort tack för din hälsning, den ger glädje och mod till fortsatt förkunnelse. Tack Jesus!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.