Till innehåll på sidan
Emelie Hjerth, präst

Marias uppdrag

Jag berättar om Maria för konfirmanderna, om flickan i Nasaret, som nog inte var äldre än dem. Jag berättar om ängeln som kom med hälsningen från Gud, att Maria kunde välja att bli mamma till Gud själv. ”Hur det känns”, frågar jag ”att tänka på att någon som är lika gammal som ni är kan bli förälder?” Det händer ju också idag, fast det är ganska ovanligt i Sverige. Konfirmanderna ser storögt på mig, och svarar något om att de inte kan föreställa sig det.

Jag kan inte heller föreställa mig det, jag har inga barn och tror att inte någon kan föreställa sig det – innan det händer dem. Jag minns att min mycket äldre kusin, försökte förklara för mig hur det kändes ”det är ju som om du skulle få barn, nu”. Jag hade precis fyllt sjutton och blev lite förskräckt, för jag hade till den dagen trott att alla vuxna visste redan innan vad det var att bli förälder.

Det nya är nytt, även för oss vuxna och vi måste öva, vi måste precis som konfirmanderna. Vi måste våga prova nya saker för att växa, ingenting är gratis.

Sedan berättar jag lite om kvinnans ställning vid tiden när Maria levde, och om hur farligt det kunde vara att bli gravid om man inte var gift. Att ogifta blivande mödrar kunde stenas, dödas. Jag försöker berätta om Marias mod, och om att hon var en människa, utvald av Gud för att bära ett barn, men fortfarande en alldeles vanlig människa som fått ett uppdrag. Hur modig Maria än var, så fanns det säkert tillfällen när hon undrade vad andra skulle tycka, när hon var rädd och när hon inte förstod vad hon var med om. Men hon hade fått ett uppdrag, och Gud var med henne.

Det är där, i kallelsen, som jag oftast möter Maria. Det är där jag kan känna igen något ur mitt eget liv. Gud kallar hela tiden vanliga människor. Maria var också en vanlig människa som fick en kallelse, en uppgift, av Gud.

Jag är övertygad om att var och en av oss har en uppgift, speciellt utvald för oss och våra förmågor. Vi har inte bara en, utan många uppgifter. Den grundläggande kallelsen tror jag är densamma för alla – älska varandra. Eller med ord som vi är mer vana att höra: att behandla andra som du själv vill bli behandlad. Vi är kallade att vara oss själva, att bli de människor som Gud har skapat oss till att vara. Det handlar väldigt mycket om samhörighet.

När Maria fick sitt uppdrag, fick hon också höra om sin släkting, Elisabet – en annan kvinna som hon kunde dela upplevelsen med. Elisabet var också gravid och kunde bli ett sällskap.

Maria vandrar mot Elisabets hus, hon vet att hon behöver någon att prata med. Så blir det för var och en av oss: om vi ska kunna utföra vårt uppdrag, behöver Gud ge oss ett sammanhang som vi kan fungera i. Och det kan vi lita på.

Vi är skapade till Guds avbild, vi är älskade för dem vi är och vi är kallade, precis som Maria var, att låta Guds kärlek strömma ut i världen, genom oss.

Kommentarer

Ett svar till ”Marias uppdrag”

  1. Profilbild för Helena Lundqvist
    Helena Lundqvist

    I Påsktiden tänker jag ofta på Maria. Just för att hon var så modig och stark. Jag vill veta så mycket mer om henne. Hur klarade hon att stå nedanför korset och se sin son lida? Hur blev hennes liv sedan? Vad som hände Jesus får vi ju svar på. Var hon lika säker och trygg i sin tro hela vägen ut? Hennes uppdrag pågår fortfarande. Hon har hjälpt mig så mycket. Jag tycker att jag känner henne. Jag har ofta känt att jag står bredvid henne, nedanför korset. Jag känner att jag gått på gatorna med Jesus. Jag har varit där. Jag har sett två av mina söner dö i drogöverdoser. I september, förra året, höll jag min yngstes hand när han somnade in. Min uppgift har varit, och är, att föra budskapet vidare. Att Gud helar. Jag gör det i missbrukskretsar och till mammor, fäder, syskon, i sorg. När min yngste gick bort fylldes rummet av Änglar, sista minuten. Jag sa till hans fästmö ”han är inte kvar”. Sen pep det i maskinerna och han lämnade oss. Han och storebror har fått frid. Jag har två söner i livet fortfarande. Vi står varann så nära. Under alla år, så har Marias mod och kärlek stärkt mig. Hon blev min mellanhand till Gud. Jag litar på att Gud vet bäst. Jag måste det, annars skulle jag förlora förståndet. Min äldste son begravdes på en skärtorsdag. Nu är det snart dags att följa Jesus på Golgata. Jag står där ned Maria. Hon håller min hand. Jag säger ”jag vet”. Vi förstår varann utan ord. Jag säger att snart får du veta att han lever och är med Gud. Hon säger ”det får du också”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.