Till innehåll på sidan
Johan Garde, präst

Hon som födde Gud

”Det måste vara bibelns största underdrift!”

En av de klokaste personerna jag känner kommenterade julevangeliet. Jag förstod inte riktigt vad hon menade när hon sa det. Meningen som hon hänvisade till var ”Medans de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son och lade honom i en krubba.”

Sedan det samtalet har jag varit med vid två förlossningar. Den första när min son föddes, den andra när min dotter föddes.

Sedan det samtalet har jag förstått vad min vän menade. Det finns ingenting med en förlossning som rättvist kan sammanfattas med en kort mening. För min fru och våra barn (och mig) gick allting förhållandevis bra. Där fanns sjuksköterskor, läkare, lustgas, mjuk säng och mat. Där fanns svett, tårar och blod. Där fanns saft i vita plastmuggar med sugrör som inte ville vara kvar i muggen. Där fanns en larmknapp, som en stackars AT-läkare råkade trycka på, som kallade in ett helt trauma-team. Där fanns en stor maskin som hjälpte min son att få igång andningen. Då var jag rädd. Hade det inte funnits allt det där så kanske han inte hade legat och snarkat en våning ovanför mig när jag sitter och skriver det här.

Maria hade inget av det. Jesu egen mor, Gudaföderskan, hade varken ryggmärgsbedövning eller lustgas. Inga sjuksystrar eller läkare och ingen saft i vita plastmuggar med sugrör som inte ville vara kvar i muggen. Jag föreställer mig att hon var både orolig och rädd. Det hade jag varit. Eller så kanske hon inte var det. Oavsett hur hon kände så är hon en förebild för mig. Sedan jag insett vilken underdrift den lilla meningen i Lukasevangeliet innebär så har hon blivit det allt mer. Hon borde få vara det för dig också.

Maria sa ja till att föda in Gud i världen trots att det var en obegriplig utmaning för henne. Hon riskerade allt för att säga ”Ja” till Guds kallelse och litade på att Gud inte skulle överge henne.

Jag ber att jag ska få vara lika modig och stark som hon var då när Gud kallar mig att utmanas i mitt liv som lärjunge. Kanske är det en bön som även du kan stämma in i?

Kommentarer

2 svar till ”Hon som födde Gud”

  1. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Ja verkligen.Mitt liv med jesus har bara börjat.❤🙏

  2. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Tack.
    Tack för att du fått förmåga att sätta mina tankar och funderingar i ord. Dina ord, som berör och berättar. Maria. Varför talar vi inte om Maria i adventstid och juletid? Hon som gav allt. Gav sig själv. För vår skull. Jag är själv mor. Jag var också rädd. Livrädd. När mitt barn kom till världen efter 9 månader tillsammans med mig i min alldeles egna värld tillsammans med henne, det blev en dotter, då ville jag visa henne för hela världen! Hålla upp henne på mina armar och visa vad som hade hänt! Vilket mirakel! Se! Hon är född! Hon är perfekt! Den renaste avbilden av Gud som någonsin skådats! Världen utanför sjukhusets väggar pågick och fortsatte som vanligt, som om inget hade hänt. Och där låg jag i mitt rum. Med Gud på mitt bröst,
    Jag skänker Maria min djupaste vördnad och medtanke. Jag kommer läsa julevangeliet i kyrkan i morgon. Inte en gång. Två. Och varje gång vill jag lovprisa Herren för… Maria.
    Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.