Till innehåll på sidan
Johan Garde, präst

Pappans fråga

Min son ligger och sover bredvid mig. Idag ville han absolut sova i min frus och min säng. Han ligger i någon form av underlig ställning som gör att han tar upp mer utrymme än en fyra-åring egentligen borde kunna. På andra sidan av mig ligger min dotter. Det var en långsam läggning. Fyra böcker, en toalettpaus, en stunds gråt över ett glömt gosedjur och en halv saga om en legogubbe senare så sover i alla fall barnen. Jag sitter och funderar på den gammaltestamentliga läsningen på söndag. Det är berättelsen om när Gud säger åt Abraham att offra sin son Isak som ett brännoffer. Abraham tar med sig Isak, går till platsen dit Gud har sagt till honom att gå och ska just offra Isak när en ängel hindrar honom. Gud vill trots allt inte att Isak ska offras.

Jag förstår inte den berättelsen. Jag förstår inte varför Gud satte Abraham på prov på det sättet. Jag förstår inte varför Abraham gick med på det. Jag tycker det är en hemsk berättelse även om den inte slutar med att Isak offras. Jag har läst olika tolkningar. Kanske var det för att Gud ville se om Abraham litade på Gud även när Gud verkade vilja beröva Abraham det som Gud lovat honom. Gud hade ju lovat att Abrahams ättlingar skulle bli talrika som stjärnorna och nu verkade Gud vilja beröva honom det. Kanske vill Gud visa att Han inte är som andra avgudar som tillbads i närområdet och som krävde människooffer.

Jag förstår den ändå inte. Det är okej. Jag har landat i att när jag kommer till en passage i Bibeln som jag inte kan förstå så är det inte en katastrof. Det är en påminnelse om att jag har mer att lära, mer att utforska och mer att brottas med. Det är en påminnelse om att Bibeln inte är som en instruktion till en Ikea-möbel. Varje försök att läsa den som det kommer sluta med betydligt mer frustration och huvudvärk än vad en Billy-bokhylla orsakar.

Det är nog bättre att se Bibeln som en vänskapsrelation. Ju längre min vän och jag känner varandra, ju mer vi umgås, desto mer lär vi oss om varandra och desto bättre förstår vi varandra. Även efter en lång vänskap finns nya saker att upptäcka och överraskas av om vi låter samtalen och frågorna fördjupa relationen. För att det ska fungera så krävs det tillit till att vännen vill oss väl. Tilliten gör att de delar vi stör oss på eller tycker är underliga med vår vän väcker nyfikenhet och vilja till förståelse i stället för avståndstagande. I min relation till Bibeln så är Jesus grunden till min tillit. I honom ser jag förkroppsligandet av den Gud som älskar oss och som vill oss väl. Den Gud som dör för att vi ska få leva. Jag förstår inte riktigt det heller. Men det är okej eftersom Guds kärlek i Jesus ger mig en utgångspunkt för att kunna hantera det jag inte förstår.

Min dotter vaknar, får lite vatten och somnar tryggt igen. Min son snarkar bredvid mig. Jag tackar Gud för att jag inte behöver förstå allt, tackar Gud för mina barn som får sova tryggt, tackar den Gud om offrar sig själv för att inga offer någonsin ska behövas igen.

Kommentarer

6 svar till ”Pappans fråga”

  1. Profilbild för Silvia Andersson
    Silvia Andersson

    Jag har förstått att vad det gäller Isak så visste han att han skulle offras och var villig att offra sig. Det var en antydan till Jesus där. I judaism firas detta händelsen som den allra mest speciella händelsen som syftar till just deras folkslag för de säger att det är som belöning för Isaks vilja att offra sig som Gud hade beslutat sig att ge sitt speciella beskydd till Israel.
    Jag har förstått att det finns judar och rabbi idag som har börjat förstå att denna boken syftar till Jesus och de har börjat förstå att Han måste ha varit Messiah. Men de är rädda för kritik och exkludering så de flesta håller tyst om detta.

  2. Profilbild för Gunvor Wikdahlgunvor@gmail.com

    Jag tror att Abraham sattes på det värsta provet av alla,: att döda sitt barn. Klarade han provet visste Gud att Abraham var stark nog att leda sitt folk.
    Barbarisk prov av en hård gud.

  3. Profilbild för Katarina Carlsson
    Katarina Carlsson

    Jag tror att Gud blev ”snällare” och mer förstående för våra mänskliga dilemma och svagheter, för vår utsatthet och smärta, sedan han lät sig födas i mänsklig form genom Jesus.
    Jesus var ju gudomlig men ändå med en människas hela känsloregister. Sann Gud och människa sann.
    I sin godhet och med medkänsla och förståelse för de svaga, botade han sjuka. Säkert hände detta många, många fler gånger än vad som finns nedtecknat.
    Det ger en annan bild av skaparen än vad man erfar när man läser GT.

  4. Profilbild för Anders Rhedin
    Anders Rhedin

    Jag tycker också det verkar hårt och barbariskt detta prov Abraham sätts på. Liksom att Guds Son offras för att vi ska få leva.Det är en gåta som man får brottas med hela livet. Kanske en del av detta är att få oss att inse hur allvarligt och hemskt det är med synden? Men försoningen behöver man inte förstå men omfatta med tron!

  5. Profilbild för Ådel V. Franzén
    Ådel V. Franzén

    Jag är ganska säker på att denna bild ska tolkas i ljuset av just den tradition som du refererar till. Offer av (oftast) det förstfödda barnet var en grym tradition som präglade olika samhällen i Främre orienten vid tiden. Gud visar att detta inte gäller den judiska traditionen. Jag kan inte tolka denna historia på något annt sätt.

  6. Profilbild för Brian Cohn
    Brian Cohn

    Tack för en tankeväckande reflexion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.