Till innehåll på sidan
tomasjarvid

Den öppna handflatans dag

Som barn läste jag mycket om trolleritricks och fick bland annat lära mig ordet ”palmera”, det vill säga att gömma något i handen. Först därefter lärde jag mig att ”palm” är det engelska ordet för handflata.

Nu inför palmsöndagen har jag funderat på varför det heter så och om det kan ha något med palmblad att göra. Efter lite googlande kan jag konstatera att det verkar stämma. Palmen har ju blad med långa och spretiga flikar som kan likna fingrarna på en hand.

Förutom att jag alltid tycker det är roligt med språkliga lustigheter så har jag tänkt en del på det sammanträffandet och funderat på vad tomma händer skulle kunna ha med Jesus intåg i Jerusalem att göra. En öppen hand står på att man är beredd att ta emot, något som inte går om handen redan är full. När Jesus red in i Jerusalem på en åsna tog människorna emot honom med hurrarop och genom att vifta med palmblad. En del lade också ner sina mantlar på vägen framför honom där han red fram. I vår tid kan ju kläder vara väldigt billiga men i den tiden tillhörde ytterplagget förmodligen det dyraste många. När det lagt ner sina mantlar stod de förstås med tomma öppna händer medan Jesus red fram. Det blev en blandning av viftande med palmblad och av välkomnande händer.

Vi som ska fira påsk detta år 2022 har säkert minst lika mycket för händer som Jerusalemborna år 33. Du och jag kan väl sitta en stund och se på våra händer och fundera. Hur kan jag vara öppna i hjärtat för att ta emot? Vad kan jag behöva lägga ner för en stund så jag inte missar påskens mysterium? Redan Martin Luther sa att tro är en tom öppen hand. Inför Gud behöver vi inte komma med något att visa upp. Jesus är de fattigas konung så när han kommer är det ingen skam i att släppa på värdigheten och erkänna vår nöd.

Det finns fler som kan ha nytta av att vi lever med öppna händer. Människor i vår omgivning som längtar efter någon som har tid. Vi har ju inte Jesus på åsnan hos oss rent bokstavligt men det finns alltid andra som kan behöva bli emottagna. Jesus säger ju att det vi gör mot någon av de minsta gör vi samtidigt för honom.

Den öppna handflatans dag. En dag i den öppna handflatans liv.

Kommentarer

2 svar till ”Den öppna handflatans dag”

  1. Profilbild för Brian Cohn
    Brian Cohn

    Tack.

  2. Profilbild för Åsa Backlund
    Åsa Backlund

    Amen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.