Till innehåll på sidan
En bild med en man som drar bort något så att det blir ljusare bakom.
Emilie Ekelund, präst

Varför är det så svårt att se det ljusa i allt det mörka?

En bild med en man som drar bort något så att det blir ljusare bakom.
Bärebergs kyrka

Förra veckan åkte jag till kusten efter jobbet för att träffa en vän. Vi satt på hennes altan med utsikt över åkrar och skog. Några hundra meter bort såg vi havet och svanfamiljen som simmade fram och tillbaka. I den idyllen satt vi och talade om det som känns mörkt i samhället; klimatkris, skjutningar och vårdpersonal som går på knäna. Vi pratade om människorna som säger om andra människor att vi borde låsa in dem och kasta bort nyckeln för de brott de har begått eller för åsikter de har. Det är som om de inte längre är människor.

Ofta tycker jag det allra svåraste med min kristna tro är att komma ihåg att också personer som gör förfärliga saker är människor, och älskade av Gud. Allra svårast är det när det handlar om människor som utsatt mig för sådant som lämnat djupa sår. Ändå har det blivit min motståndshandling mot bitterhet att fortsätta tänka på dem som människor, som några som Gud älskar.

Jag skriver det och raderar, och skriver det igen. För jag tycker att det låter för fromt och för omöjligt, för omänskligt att klara av att tänka på det sättet. Ärligt klarar jag det inte alltid, men jag fortsätter att försöka för det handlar om vilken värld jag vill ha och vem jag vill vara. Jag tror att människor är älskade av Gud OCH att människor kan ta ansvar för sina handlingar. Det är ingen motsättning utan det hör ihop; att vara människa är att vara älskad och att ta ansvar för sina handlingar efter sin förmåga. Det gäller alla, både oss som gör varandra illa i det lilla, av misstag eller av illvilja, och de som förstör livet för många. För ärligt talat, vem av oss kan säg att vi aldrig gjort någon illa, tagit en genväg som skadat andra eller låtit bli att göra något av ren bekvämlighet. Jag har gjort det, fler gånger än jag vill erkänna och det måste jag ta ansvar för.

Allt det här säger jag också när vi sitter på altanen och tittar ut över havsviken. Sedan sitter vi tysta en stund medan två rådjur promenerar över åkern och en tjäder hörs nerifrån skogsbrynet. I tystnaden tänker jag på domen som Gud ska döma alla människor med en dag när tiden jag tar slut. Jag är inte lika rädd för den längre, och det hör ihop med att jag började tänka att även personer som gjort förfärliga saker är människor som Gud älskar. Plötsligt blev det lättare att tänka att Gud älskar mig också. En dag, när tiden tagit slut och vi står inför Gud så tror jag att kärleken är det som vinner. Kärleken kräver ansvar och befriar.

Men än står jag inte inför Gud vid tidens slut. Istället sitter jag på en altan några hundra meter från havet och njuter av junieftermiddagen. Vi fortsätter tala om hur man egentligen gör, för att fortsätta se någon som människa som gjort förfärliga saker. Ingen av oss har egentligen något svar, men vi är överens om att vi måste försöka bevara även förövarnas mänsklighet även om det vänder sig i magen vid tanken. Rent instinktivt vill även jag ibland låsa dörren och kasta bort nyckeln. Jag övar och övar och övar på att döma och fördöma handlingar, men inte människor.

Kommentarer

5 svar till ”Varför är det så svårt att se det ljusa i allt det mörka?”

  1. Profilbild för Tommie Öberg
    Tommie Öberg

    Har läst och funderat kan känna att det är inte lätt att vara människa i denna värld som den ser ut krig,våld. Man blir lite bekymrad över detta varför ska det vara. Gud jag behöver dig genast så hoppas att min svaga tro ska bli bönhör.

  2. Profilbild för Sven johnsson

    Det här att förlåta i stället för att fördömda är svårt.
    Tack för att du påminner oss om att Gud förlåter och älskar oss alla. Jag behöver verkligen börja tänka om varje gång jag fördömer någon som i alla fall är älskad.
    Varma hälsningar.
    Sven

  3. Profilbild för Elisabeth Larsson
    Elisabeth Larsson

    Jag såg ett program på SVT som heter De särskilt farliga. Jag blev så berörd. De kan inte ta ansvar för sina handlingar. Finns det sådana människor där jag går ensam med mina hundar. Jag blev rädd och reserverad för människor jag inte känner.

  4. Profilbild för Susanne Forsberg
    Susanne Forsberg

    Tänkvärt och sant.
    Ibland skrämmer samhällsklimatet som råder mig.

  5. Profilbild för Agneta Jarius
    Agneta Jarius

    Gud kallar mig ofta till bön när jag räds och berörs av svåra nyheter. Då känns det viktigt att följa impulsen och be för situationen.
    Och jag tycker att jag mer och mer ser bönens betydelse i våra samhällen. Bett särskilt för att Gud ska lägga ”käppar i hjulen” för våldsverkare och tackar Gud när ännu en dag har gått och Gud beskyddat blåljuspersonalen så att de kan utföra sitt arbete. Tackolov för klostrens ständiga böner- bär dem det godas börda medan vi springer i ekorr-hjulet tro? Det är min tro att det vore ute med världen utan människor i förbön inför Kristus ljusa gestalt. Han bjuder oss till fler heliga stunder när vi känner oss sårbara och rädda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.