Till innehåll på sidan
Kvinna framför en spegel med ett par glasögon i handen
Josefine Jehrlander, präst

Jesus som våra andliga och moraliska glasögon

Det var dags nu. Hon kunde inte dra ut på det längre, den ständiga huvudvärken och alla gånger hon möts av fnissade människor i sin närhet. Det syns på lång väg att det är du, brukade dom deklarera, när du går och kisar sådär. Det var helt enkelt dags att boka in en tid hos optikern.

Kanske känner du igen dig? Kanske är du också en av alla dom som behöver glasögon för att kunna se helt klart? Att kunna se klart hjälper oss att navigera i vår omvärld. Alla behöver inte glasögon för detta och somliga behöver andra hjälpmedel än glasögon då synen inte kan hjälpas av dom. Vad som hjälper dig att se kommer kanske göra att jag inte ser ett dugg.

Men kanske handlar klarsynthet om så mycket mer än att bara kunna se. Det handlar om en förståelse vad livet är i sin helhet. I evangelierna vill Jesus hjälpa människorna att se på sin samtid med klara ögon. Jesus visar oss vad det är att leva som goda medmänniskor. Jesus ger oss en glimt av Gudsriket. Även Jesus gör det på olika sätt. Använder olika hjälpmedel. Ibland visar han det med sina egna handlingar, genom att handla kärleksfullt mot sin nästa. Genom att umgås med dom andra ansåg vara syndare. Ibland genom liknelser om hur en god medmänniska är mot sin nästa.

Andra gånger blev han bestämd, ja nästan lite arg i sin ton som när han på berget talar om falska profeter och träden som bär dålig frukt och skall huggas ner. Det är bestämda ord. Jesus vill varna sin omgivning för dom som luras för egen vinnings skull. Dom som inte handlar från en plats av kärlek.

Världen är nog inte så svartvit som Jesus just där får det och låta som, ingen människa är nog helt igenom dålig eller helt igenom bra. Men det kan vara svårt ibland att se vilka av våra handlingar som hjälper och vilka som stjälper. För när vi är upptagna med livet och inte tar oss tid att lyssna inåt eller att se på vår omgivning med kärleksfull blick, är det lätt att världen blir suddig och svårt att fokusera på det som gör världen till en bättre plats.

Hon satte på sig glasögonen tittade ut genom optikerns skyltfönster och tittade på skyltarna på andra sidan vägen. Plötsligt hade allt konturer. Hon sköt ner glasögonen på nästippen och såg sig runt igen, allt utanför fönstret var suddigt. Ja en hel del innanför också. Hon sköt upp dom igen, allt var klart på nytt, färgerna smälte inte längre samman.

Ibland behöver vi ta på oss våra andliga och moraliska glasögon för att se värden lite skarpare. Då kommer vi inte bara se konturer utan en alldeles färgsprakande värld. I den världen behövs du och jag för att hjälpa och bli hjälpta att blomstra och bära God frukt. Jesus får ibland vara våra andliga och moraliska glasögon. Men hans hjälp kan vi lära hur vi kan leva för att göra världen en allt bättre plats. Vi får öva oss att se på världen med Jesu kärleksfulla blick.

Kommentarer

3 svar till ”Jesus som våra andliga och moraliska glasögon”

  1. Profilbild för C
    C

    Jag ser nog inte klart fast jag har glasögon. Ibland undra jag var gör jag för fel . Jag försöker vara en god medmänniska men jag har många fel och brister. Jag anklagar mig själv förmycket Ibland. Just nu vill jag bara att allt ska blir bra i mitt liv och att jag ska ser klart

  2. Profilbild för Lisbeth Håkansson
    Lisbeth Håkansson

    Jag behöver verkligen ha andliga glasögon! Jag söker och kämpar dagligen, men tycker mig stampa på samma plats ändå 😢!

  3. Profilbild för Anna Carin Flodin
    Anna Carin Flodin

    Tycker att det var en jättebra liknelse av klarsyn. Visst känner också jag att vi stampar på samma fläck ibland och ändå inte riktigt kommer till ”skott!”
    Blev ensam för ca 5 mån sedan. Först var det sjukhusbesök, sedan bara tomhet och längtan efter ngt att förhålla mig till. Svårt och många tårar. Tomhet och stark längtan efter ngn sorts tillhörighet eller sammanhang? Särskilt söndagar efter en Gudstjänst eller mest i hemmet, ändå. Vill mkt men får inte riktigt till det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.