• Tankar inför helgen
  • ”Det låter kanske fromt med ’skatter i himlen’ men jag tror det kan vara ganska jordnära”
Till innehåll på sidan
Tankar inför helgen blogg 240920. Barn med ballonger.
tomasjarvid

”Det låter kanske fromt med ’skatter i himlen’ men jag tror det kan vara ganska jordnära”

”Ingen kan tjäna två herrar” säger Jesus i sin bergspredikan (Matt 6:24).

”Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon”.

Kanske är detta bibelord bakgrunden till att vi uttrycker oss lite dubbeltydigt på svenska när vi talar om att ”tjäna pengar”. Vem är det som tjänar? Är det pengarna som tjänar oss eller vi som tjänar dem?

Vad betyder då ”mammon”? Jesus talar som om det vore fråga om en person eller en gud som har det som sitt namn. Men i vardagligt tal betyder mammon ungefär ”ägodelarna”. Och då är det plötsligt ganska likt hur vi talar om pengar även i vår tid. ”Det är pengarna som styr allt” kanske vi säger. Jesus sätter fingret på att om våra pengar eller annat får fel plats i våra liv så blir de som en herre över oss som styr våra liv.

Går man ännu längre i att rota i ordet ”mammon” så ligger dess betydelse väldigt nära ett annat arameiskt ord vi känner väl igen! Ordet är ”amen”.

Vi brukar avsluta våra böner med ”amen” som från början är ett uttryck för att något är sant och går att lita på. Ordet blir ett sätt att både ge tyngd åt bönen och att påminna oss om att  vi litar på Gud som hör våra böner.

Ordet mammon skulle vi därför kunna översätta som vårt ”lita-på”. Allt det vi litar på ska ta hand om oss i livet. Jesus påminner oss om att våra ägodelar inte kan ta hand om oss eller bry sig om oss. Ytterst sett ligger vår trygghet hos Gud.

För mig har de här Jesusorden alltid haft en lockande kraft i sig. Jag känner att jag vill ta till mig dem. Jag vill vara en sådan som ser på världen på Jesus sätt. Om Gud är verklig och mitt liv ligger i Guds goda händer så vill jag ha mitt ”lita-på” hos honom!

Jag behöver inte heller låta hur mycket pengar jag har betyda något för hur jag ser på mig själv. Oavsett om plånboken är tjock eller tunn är vi Guds älskade barn. Oändligt värdefulla i hans ögon. Där finns en grund att stå på och att leva utifrån.

Men.

Precis som du (gissar jag) tycker jag också att det är väldigt svårt att verkligen leva efter detta. Hela samhället omkring mig pekar ju på att det är viktigt att äga mycket för att vara någon som räknas. Och oron för att få ihop framtiden ekonomiskt är ett verkligt och stort bekymmer för så många av oss. Det är naturliga invändningar som snabbt ställer sig på kö i huvudet hur lockade Jesus ord än är.

Vi vet att det är så vi har det. Jesus vet att det är så vi har det. Och ändå säger Jesus att vi ska lita på Gud mer än på mammon.

Jesus fortsätter sitt tal. Han säger ”samla inte era skatter på jorden utan samla dem i himlen där de är trygga”. Där kan vi hitta en väg ut ur mammons grepp. Vi måste värdesätta andra saker. Sådant som inte kan mätas i pengar. Det låter kanske fromt med ”skatter i himlen” men jag tror det kan vara ganska jordnära. Att ta hand om ett barn, se naturens skönhet, sjunga för glädjen i att sjunga, stå upp för något som är viktigt. Att be till Gud om kraft för denna dag och lita på att mitt eviga väl är tryggt med honom. Allt sådant är verkliga skatter. Gåvor ur Guds hand.

Och samlar vi på de skatterna tappar och håller fast vid dem bryr vi oss inte om de andra.

Tomas Jarvid, präst

Läs fler texter av Tomas Jarvid

Läs fler texter på temat 17:e söndagen efter trefaldighet

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.