Varför snurrar cykelhjulet?


Det är härligt att ta en cykeltur på morgnarna. Jag är glad över att jag vissa morgnar tar tag i mig själv och sätter mig på cykeln! Det har varit underbara morgnar denna sommar, inte minst nu på sensommaren när dimman lyfter och solen tränger sig ner och värmer marken (och de kalla händerna på styret ….!)

Jag har fått tid att tänka på varför hjulen snurrar och känner tacksamhet över att det kan vara en bild för hur jag får höra ihop med Gud och mina medmänniskor.

Hjulet måste vara centrerat kring navet och sitta ordentligt fast i ramen:

–         Vi får höra ihop med Gud som är tillvarons centrum. Därifrån kommer allt och vi får känner att det är balans och trygghet i det!

–         Från navet utgår det ekrar till däcket: Det behövs många för att tillvaron ska fungera. Människor med ett fast förhållande med Gud där det inte räcker med bara en ensam människa för att upprätthålla Guds goda värld. Det är ett samspel där vi alla behövs. Om en eker går sönder (om jag själv eller en medmänniska är skadad) finns det risk att hjulet skevar och det blir obalans i cykeln. Då får vi be om hjälp att reparera det skadade. Vi vet och tror att Jesus Kristus ger oss en ny möjlighet att få balans på tillvaron.

Det som till slut behövs för att hjulet ska kunna rulla är det välpumpade däcket: Vi fyller våra liv med den Heliga Andens kraft så att vi får spänst i däcket, och lättare kan trampa på i livet. Luften i däcket gör att ojämnheterna i vägen blir mindre och vi kan klara av motgångarna bättre. Vi behöver kolla trycket ofta för att se att vi inte tappat luften (andan…!) och vi ber ständigt om påfyllning genom bön om den Heliga Andens kraft och inspiration till att cykla vidare i livet

En kommentar

Anders Lönedal säger
5 september 2013 – 12:11

Härligt om cykling och ande! Får ju mig att tänka på andetaget... ANDE TAGET. Med varje andetag känner vi Helig Ande...inte illa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *