De allra flesta har säkert tagit bort alla julsakerna för långe sedan. Det finns ett samband mellan att många tar fram julpynt flera veckor före jul med att man också vill plocka bort ”julen” så fort juldagarna är över. I bästa fall har man kvar dem till Tjugondag Knut den 13 januari.
För min del har vi en tradition att behålla vår julkrubba framme till Kyndelsmässodagen som en markering att jultiden inte avslutas förrän 40 dagar efter juldagen.
För Maria och Josef var det viktigt att komma till templet för att be om Guds välsignelse över barnet Jesus. En tradition som var påbjudet i Bibeln. Denna tradition finns kvar in i vår tid och är numera tydligast knutet till dopet.
Ett annat namn för Kyndelsmässodagen är Jungfru Marie Kyrkogångsdag för att markera att vi ber om Guds välsignelse över det nyfödda barnet. Det som varje förälder får be om när man tackar för livet och sitt barn.
Kyndelsmässodagen betyder egentligen ljusmässodagen – jfr engelska Candle – det finns också i ordet kandelaber tex som betyder ljusstake.
På Kyndelsmässodagen finns i kyrkan en gammal tradition att alla får ett invigt ljus som man fick ta med sig hem eller ge till någon som skulle bli glad över gåvan att få ett välsignat ljus från gudstjänsten.