Julhälsning


Årets julkalender i SVT berör mig starkt. Jag funderar på om det finns någon teologisk reflektion bakom manusförfattarens idé?

Det finns för mig många kopplingar till Bibeln och evangeliets julbudskap till mänskligheten i vår tid:

När många saknar ett materiellt hem (hus) efter bombningarna i Aleppo och där många hem blir förstörda av missbruk och andra destruktiv onda krafter i världen, påminns vi om att hemmet bygger på kärlek, god omtanke och relationer som inte är materiellt betingat. Vi får också höra samman i Guds familj som omsluter oss på alla sidor och ge oss en framtid och ett hopp.

Jesus föds som flykting i vår trasiga värld för att bygga upp ett hem för alla människor, trots att många saknar det materiella huset. ”De fick inte plats i härbärget”.

Genom Juluppropet och kampanjen ”Låt fler fylla fem” kan vi som kristna hjälpas åt att förverkliga det som Jesus vill utföra för att bygga upp vår värld trots terrorhandlingar och krig. Gud har lovat oss att det goda segrar över ondskan.

Det var tack vare Selma och Rupert som Efraim kom fram till tomtens rike: Mark 10:15 ”Sannerligen, den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in.”

Porten till tomtens rike öppnas bara för den som har ett rent hjärta: Ps 51:10
”Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta, och ge mig på nytt en frimodig ande.” Luk 8:15 ”Men det som kom i den goda jorden, det är de som hör ordet och tar vara på det i ett gott och rent hjärta och genom uthållighet bär frukt.”

Det goda segrar över det onda och det är viktigare att ge än att få. Det som Gud (”tomten”) ger oss är gratis och bygger på kärlek och omtänksamhet.

I Guds tid finns inte rum eller tid, där får vi tro på evigheten.

Så önskar jag alla en av Gud rikt välsignad Jul och Ett gott nytt nådens år 2017 från vår Herre!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *