Vårväder och vad man kan göra med en planka


De senaste dagarna har bjudit på fantastiskt vårväder med solsken och mellanmål utomhus. ”Va, behöver jag ingen mössa!” Förtjusningen över att inte behöva sätta på sig så mycket kläder vet inga gränser. Fast alla vill inte kasta av sig alla plagg. En del är mer skeptiska och vill ha hela vinterutrustningen på trots att termometern visar 15 plusgrader.

Solrosen fick som bekant en helt ny utemiljö i höstas. Den var färdig lagom till att vintern med snö och kyla gjorde sitt intåg. Det gör att nu när vintern är över känns gården som ny igen och det finns många nya miljöer att utforska. Stenplattorna som varit täckta av is kan man nu rita med gatkritor på och klätterväggen som ingen kunnat pröva pga tjocka vinterkläder kan nu erövras av åtminstone de äldre barnen. Men frågan är om inte det allra populäraste lekmaterialet är plankstumparna som snickarna som byggde om gården lämnade efter sig? Plankorna är av varierande längd och används till allt från att köra bilar på och bygga hus med till olika grovmotoriska aktiviteter. De korta bitarna har blivit gungbrädor för en eller två personer när barnen har lagt plankorna över kanten som avgränsar ”båtområdet” från stenplattorna. Den längsta plankan har blivit en bro från plattorna till båten, med en lagom fallhöjd på en decimeter. Med dessa plankor har barnen förutom grovmotoriska utmaningar testat olika fysiska fenomen som jämnvikt, övervikt, bärighet och hållfasthet.

Idag ägnade en grupp barn säkert 30 minuter åt att gå balansgång i nerförsbacke på den långa plankan. Från början var det tre barn men innan leken var över hade fler anslutit och kön blev till sist lång. Efter lite diskuterande kom vi fram till att det oftast var bäst att gå en i taget eftersom en del ville ha rejält gung i steget och även hoppa från plankan. Så blir det nästan jämnt, när barn har lärt sig att göra en sak på det enkla sättet så utmanar de oftast sig själva genom att göra samma aktivitet på ett annat (svårare) sätt. Varför gå vanligt när man kan trycka till så att plankan gungar eller t.ex. gå i sidled?