Till innehåll på sidan
Act Svenska kyrkan

Tänk att man inte låser ytterdörren på andra sidan jorden!

Sättet människor lever på skiljer sig enormt. Att hela familjen sover i samma rum. Hela familjen kan inkludera far- och morföräldrar, kusiner och några till. Hur hittar man tid att få vara ifred och ensam? Det är en ny konst för en svensk att försöka vara ensam med människor i samma rum. Behöver man vara ensam? Tiden är en annan viktig sak, alla har tid för varandra. Människor kommer och går i huset hela tiden för att prata och umgås och dela på det man har. Har man tråkigt är det bara att traska till andra sidan gatan och kolla vad de har för sig.

Tänk att man inte ens låser ytterdörren på andra sidan jorden. Mitt i ett bostadsområde. Alla känner varandra och delar med sig till varandra, det finns ingen tanke på att någon skulle komma och göra inbrott. Det är väldigt fint tycker jag, bekymmerslöst.

När man åker till ett nytt land har man också många fördomar om landet, vissa visar sig vara sanna andra inte. Jag trodde att jag skulle gå ner i vikt här för att vi skulle leva på ris i tre månader. Men så är inte fallet, det enda jag gör är att äta mat. Jag äter lunch tre gånger om dagen. Lunch till frukost, lunch, och lunch till middag. Däremellan kan man bli bjuden på ”merienda” eller fika om man översätter det. Merienda består, tro det eller ej av lunch! De äter ALLTID ris. Så hungrig behöver jag inte vara.

En annan fördom som visade sig stämma bättre är användandet av Facebook. Jag har börjat uppskatta GDPR på ett helt nytt sätt. Här publiceras nämligen allt på Facebook och då menar jag allt utan tillfrågan. Det spelar ingen roll om du råkar nysa på bilden eller ha mat i hela ansiktet, allt skall upp!

För att ni skall förstå hur jag upplever att många i Filippinerna använder Facebook kommer här en snabbguide:

1- Det är viktigt att vara aktiv lägg, gärna ut bilder flera gånger i veckan.
2- Fota helst allt du gör, kvaliteten kvittar och är det 40 bilder du tog vid tillfället så är det 40 bilder du lägger ut på Facebook, varför sålla och bara ta de bra bilderna?
3 – För att få bra bilder, använd beautyfilter! Det spelar ingen roll om filtret bara kan fokusera på en person i taget så länge det är du själv som blir snygg.
4- Tagga alla personer plus några fler!
5-Skicka gärna alla bilder du tagit under dagen till utvalda människor, särskilt filmsnuttar som filmats i smyg på förvirrade svenskar som gör bort sig.

Så detta är lite av min vardag i Filippinerna just nu. Jag försöker njuta och ta in så mycket som möjlig även om man ibland måste nypa sig i armen och påminna sig om vart man befinner sig!

 

Kramar från Alva

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *