• Vandra Vägen
  • Världshistoriens största beteendeexperiment; internetporr
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Världshistoriens största beteendeexperiment; internetporr

Efter ett tips såg jag (och en halv miljon andra) den här TED-föreläsningen som visade sig handla om internetporr och hur den påverkar livet för sina konsumenter.
Det är på engelska förstås så jag hoppas ni kan lyssna, speciellt kanske ni som läser detta och själva tittar på porr eller är själavårdare eller arbetar med ungdomar på ett eller annat sätt. Det här är en väldigt omskakande redogörelse som presenterar forskning (så jag slipper ta fram moraliserande pekpinnar här, det här gör nog starkare verkan ändå) om vad som händer med en hel generation som vuxit upp med porrsurfande. Forskarna har haft svårt att hitta en kontrollgrupp till forskningen eftersom de inte hittade tillräckligt många unga män som inte tittade på internetporr.
Effekterna är klassiska beroendebeteenden men också svårigheter med verkliga sexuella relationer och potens, även bland unga personer.
Ett ljus i mörkret är att det finns en växande skara unga män som själva tvingat sig att sluta, och upplever att de fått en helt ny livskvalité. 
Om du känner igen dig i problemen och inte vet vad du ska göra så sök hjälp. Det är det som gäller om man ska klara sig ur missbruk. Om du inte vet vart du ska vända dig kan du väl höra av dig till mig så kan vi undersöka vidare vart man kan gå.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.