Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Pilgrimsfärd på Sta Helenas dag

Nästan framme i Österplana, fantastiskt vacker nejd!
Igår på Helenadagen ledde jag en pilgrimsvandring. Vi startade vi st Elins källa i Medelplana (en källa är ett bra ställe att starta på, den kristna vandringen börjar ju i dopkällan) och gick sedan via Österplana och Kestad till Götene kyrka. I Österplana firade vi mässa på heden i enkelhet, det blev också första gången jag använde mitt sockentyg (liten väska med nattvardskärl) som jag fick vid prästvigningen för tre år sedan. 
Vandringen började vid källan, vårt ursprung hos Gud, men den slutade i kyrkan som Helena lät bygga. Det vill säga, den slutade vid frukten av hennes liv. Det är märkligt att det kan finnas kvar bestående verk av någon som levde för 900 år sedan. Kanske är det så med oss också även om det vi gör verkar oansenligt nu? De goda gärningar vi gör kan visa sig betyda så mycket mer än vi tror. Vi har att leva nära källan och lita på att då bär vi frukt alldeles av oss själva!
Det var fint att få träffa gamla och nya vänner. Tack alla ni som var med! 
Mitt på vandringen dök tidningen Sklt upp och fotograferade och ställde frågor. Det känns lite dumt eftersom jag dagen innan blev tillfrågad av NLT om de fick komma och hälsa på under vandringen och jag då inte tyckte det var någon bra idé, jag ber om ursäkt att det blev inkonsekvent från min sida. Sklt stod på sig och även om man kanske inte är van att bli intervjuad mitt ute på pilgrimsvägen så blev det ändå ganska bra. Här är dagens tidning:

På kvällen var det musikgudstjänst och riksspelman Lars-Olof Ejstes och skådespelerskan Eva Ahlberg gav liv åt Sta Helenas Officium, skrivet av biskop Brynolf på medeltiden. Det var verkligen en fantastisk upplevelse, Helena blev väldigt levande för mig den stunden! Hoppas fler får chansen att se den föreställningen snart!

Kommentarer

8 svar till ”Pilgrimsfärd på Sta Helenas dag”

  1. Profilbild för Gerd ♥

    Tack för att jag fick vara med! Jag har idag länkat till dig från min blogg och skrivit om detta.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack själv Gerd! Hoppas vi får vandra ihop igen snart. Här kan du se artikeln, annars finns den i dagens SkLt, det är ju på framsidan så det går inte att missa. Nu ska jag titta på din blogg!

  2. Profilbild för Lluís Eriksson

    Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var en bra fråga! Som du skrev finns det ju två sankta Helena, dels kejsare Konstantins mor på 300-talet som var bland de första att resa på pilgrimsfärd till Jerusalem (där lät hon bygga kyrkor på heliga platser och hittade på något sätt det kors som Jesus ska ha blivit korsfäst på). Vår svenska Helena är en helt annan person och levde på 1100-talet.Varför då den 31a juli? Enligt de medeltida källorna dog sta Helena martyrdöden i Götene den 1 augusti. Den dagen var tyvärr upptagen som helgondag eftersom det sedan länge låg en stor festdag för Petrus där. Då fick man välja ett datum som låg så nära som möjligt, den 31a juli. I Skara stift firades dessutom Helenadagen länge på den 30e juli, kanske för att Helena var extra viktig här och man kunde ge dagen mer tyngd genom att den hamnade som ”långhelg” tillsammans med st Olavs dag (han var ett väldigt viktigt helgon i hela norden) den 29e. (det här har jag hämtat från Sven-Erik Pernlers bok om Sta Elin av Skövde)Allt detta ligger alltså bakom det som nu bara är en namnsdag i almanackan. Det finns historia bakom allt.Jag har skrivit en hel del om sta Helena här på bloggen, sedan finns det också lite att läsa på http://sanktahelena.se

  3. Profilbild för Helena Eriksson
    Helena Eriksson

    Det var inte Lluis Eriksson som skrev den där kommentaren ovan utan Helena Eriksson, men jag var tvungen att logga in med hans konto…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt att du läser bloggen!

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      Man blir ju nyfiken, är du Helena som jag läst teologi med för några år sedan?

  4. Profilbild för Helena Eriksson
    Helena Eriksson

    Japp, det är jag:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.