Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Den tredje stora stafettpinnelämningen vid Jordan

När Johannes döper Jesus i Jordan ekar bibeln av minst två liknande händelser!


Johannes döparen lämnar över stafettpinnen och säger att ”Han ska bli större, jag ska bli mindre”.

En häftig sak om Johannes döparen

Midsommarhelgen har två gudstjänstdagar i sig och varje år måste jag tänka för att veta vilken som är vilken. Den ena är om skapelsen och den andra om Johannes döparen. Och i år hade jag faktiskt hittat en riktigt häftig grej om Johannes döparen som jag tänkte ha med i min predikan! Men så var det ju på lördagen jag skulle predika så jag fick tala om skapelsen istället och det är ju för all del inte fy skam.

Tur ändå att jag har en blogg så jag kan dela med mig här istället! Här är det jag lärt mig om Johannes döparen. Mer specifikt handlar det om när Johannes döpte Jesus i Jordan!

Jesus kommer till Jordan och blir döpt av Johannes där. Johannes protesterar först och tycker att det snarare borde vara han som blir döpt av Jesus men dopet sker och när Jesus kommer upp ur vattnet kommer Anden ner som en duva över Jesus. Händelsen leder vidare till att Jesus blir frestad i öknen av djävulen och sedan börjar han sin verksamhet som vandrande predikant.

Två andra händelser vi Jordan

Det som jag nu lärt mig är hur stora likheter det finns mellan detta och åtminstone två andra bibliska händelser. Båda dessa är också kopplade till mer eller mindre samma plats vid Jordan.

Det första är att Moses som lett Israels folk ut ur Egypten får lämna över ledarskapet till Josua på östra sidan av floden och Josua för sedan folket in i Kanaans land den vägen och intar det. Där slutar Moses historia och Josua är den som sedan leder folket.

Den andra berättelsen är den om profeten Elias himmelsfärd. Elia går ut i vildmarken och tänker försvinna obemärkt där men hans lärjunge Elisha följer med och vägrar lämna honom. De korsar också Jordanfloden tillsammans. Elisha förstår på något sätt vad som är på gång och begär att få en dubbel dos av den heliga Anden som gett Elia hans kraft. Elia lovar honom att det ska ske om han är kvar och ser det som ska hända. Elia far sedan upp i himlen i en eldvagn och Elisha står kvar och tar sedan upp Elias fallna mantel. Sedan tar han också vid som profet efter Elia och gör mäktiga gärningar. Det är lite svårt att bedöma om de är dubbelt så mäktiga som Elias men de är på många sätt parallella till det Elia gjort.

Jesus passar i mönstret

Johannes döparen har trätt fram som en mäktig andlig gestalt och predikat omvändelse genom dop till många människor vid Jordan. Händelsen med Jesu dop framstår i evangelierna som tillfället då Johannes träder tillbaka och det är Jesus som tar vid. Anden/duvan från himlen leder tankarna till Elishas dubbla dos av Anden. Denne Jesus är ännu mer betydelsefull än Johannes! Sedan finns det tydligen betydligt fler anspelningar än jag trott på att Jesus gärningar liknar Elishas (till exempel botar båda spetälska). Men det finns även paralleller mellan Jesus och Elia.

Jesus har också många likheter med såväl Moses (Jesus bergspredikan är som en slags ny laggivning) och Josua (de heter till och med i grund och botten samma sak).

Man blir ju alltid förtjust när man hittar sånt här. Sen blir nästa fråga vad det egentligen spelar för roll?

Det tillför förstås en massa klangbottnar i vår förståelse av vem Jesus är och vad han gjorde. Det är också viktigt för oss att se att Jesus ingår i ett större mönster av Guds handlande med att hjälpa sitt folk. Det kanske också är ett svar på Johannes fråga; varför måste Jesus egentligen alls bli döpt? Det innebär i så fall inte alls att Jesus är mindre än Johannes utan snarare att vi känner igen detta som en händelse där stafettpinnen går vidare från en mäktig gestalt till en ännu mäktigare som så att säga mer hör framtiden till.  

Kommentarer

2 svar till ”Den tredje stora stafettpinnelämningen vid Jordan”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Bra, har jag aldrig tänkt på förr! 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ibland får man nys om nya grejer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.