Katarina Barrling skriver om Sverige, det extrema landet lagom
Jag har läst ”Världens mest protestantiska land – Sverige, det extrema landet lagom” av Katarina Barrling. Jag håller samtidigt på att läsa historikern Tom Hollands omtalade bok ”Dominion” och man kan se det som att båda böckerna tar på sig samma uppgift.
Återupptäckten av vår kristna historia
De vill påminna om det faktum att vår kultur har massiva kristna rötter och att det satt djupa spår i allting i vår civilisation.
Detta har vi sedan på något sätt glömt bort i vår strävan att vara moderna och lämna det religiösa bakom oss men nu när så mycket av våra kulturella värderingar ligger i stöpsleven blir det på nytt viktigt att fundera på var vi kommer ifrån och vad som är viktiga värden att bevara.
Barrling utgår från ”world value studies” berömda kartläggning där protestantiska länder i norden också visat sig vara mest sekulariserade och individualistiska. Rimligtvis borde det finnas ett samband där. Att även våra sekulära värderingar är en följd av vårt protestantiska arv.
En lång symbios kyrka-stat
Efter reformationen ingick kyrka och stat i ett starkt symbiotiskt förhållande. Sammanblandningen mellan värderingarna i kyrkan och i statsapparaten har haft gott om tid att förenas. Nu har kyrkan på pappret skilts från staten men har ändå en speciell roll att spela i samhället vid katastrofer eller vad det nu kan vara.
Här är några exempel på sådant hon lyfter fram.
Rätt åsikt
I Sverige är det ofta viktigare att ha rätt åsikt än rätt handlande. Detta att ha rätt tro snarare än att ha rätt handlingar kan man säga är typiskt lutherskt eftersom man i luthersk teologi betonar tro snarare än gärningar som grund till rättfärdighet.
Höga ideal
I vårt samhälle uttrycker vi oftare än väntat saker på ett absolut sätt. Vi har nollvision för dödsfall i trafiken fast det i praktiken aldrig kommer att kunna vara så i verkligheten. Även i kristendomen rör vi oss väldigt mycket med idealbilder som aldrig kommer att kunna förverkligas här i denna värld.
Kättare
Det finns ”kättare” i vårt samhälle. Såna som uttrycker felaktiga åsikter (ofta såna som resten av samhället nyss vänt sig bort ifrån). Dessa kan då möta orimligt starka reaktioner och frysas ut. Kraven kan vara höga på att inte bara säga rätt saker utan också verkligen på djupet känna starkt för vissa värden. Hjärtats tro är viktig.
Värdegrund
Vi tror mycket på att ha rätt ”värdegrund” på skolor och företag. Som om det finns någon särskild kraft i att ha en sådan ”trosbekännelse” även om den är en ren pappersprodukt som man sedan aldrig tillämpar i praktiken. Värdegrunden har ofta tre ord i sig och dessa speglar i sin tur ofta de kristna dygderna ”tro, hopp, kärlek”.
Tillit till staten
Svenskar kan ha tillit till stat och samhälle. I de flesta länder har man inte alls ett sådant förhållande till staten utan snarare till släkt och religion. I vårt statsindividualistiska samhälle har själva staten en slags religiös dimension kring sig i våra liv.
På ett religiöst sätt
För oss som läst religionsvetenskap är det inga nyheter att religion är ett svårfångat begrepp och att man kan ha ett religiöst förhållningssätt till väldigt många saker i livet. Människan är obotligt religiös och relaterar till sin omgivning utifrån det.
Jag tycker att Katarina Barrling har många intressanta iakttagelser i ”Världens mest protestantiska land”. Det är visserligen väldigt svårt att säga hur mycket av detta som skulle vara typiskt just för svenska protestanter. Mycket kan man kanske snarare se som allmänkristna saker som har lite egen touch just hos oss. En del saker hon tar upp kanske jag inte tycker är helt igenom övertygande men det fyller sitt syfte. Det visar att vårt land inte är så benhårt rationellt som många gärna vill tro. Och det kanske korrigerar vår svenska världsbild som ett lagom land. I själva verket har vi ett ganska unikt perspektiv på världen. Där finns det också, tänker jag, sådant vi ska värdesätta och ta vara på!
Lyssna gärna på intervjun med Katarina Barrling i signumpodden, där är de bästa bitarna med tycker jag!
Har du tänkt på saker i vårt land som visar på vår kristna historia? Skriv en rad och berätta!
Lämna ett svar