En bok om hur vår västerländska civilisation formats av den kristna tron
Jag skrev nyligen om ”Världens mest protestantiska land” av Katarina Barrling och nämnde att jag läser ännu ett verk i samma lite udda genre. Nämligen den mycket omtalade ”Dominion” av historikern Tom Holland.
Dominion är en riktigt tjock bok och den går igenom vår idéhistoria från gamla testamentets tid och ända till idag med slutkapitlet tillägnat woke och Metoo och Trump.
Allt beror på kristendomen
Den övergripande tesen är att kristen tro har format alla aspekter av vår kultur vare sig vi förstår det eller inte. Och oavsett om vi säger att vi tror på Gud eller inte. Holland har själv sagt att han med tiden kom att inse att han var kristen på ”nästan alla tänkbara sätt, utom att tro på Gud”.
Och korset är i centrum. Själva kärnan i den kristna tron är att Gud själv identifierade sig med de förtryckta. Att därför även den svagaste har ett outplånligt värde och att den starke inte automatiskt är den som har rätt.
Det kan tyckas vara en banal sak att säga att kristendomen format vår kultur. Men det har faktiskt varit något av en återupptäckt i vår egen tid. Vi har kunnat lura oss ganska länge att sådant som ”mänskliga rättigheter” helt enkelt är självklart och förnuftigt.
Religion har dessutom varit något pinsamt och omodernt som man inte velat kännas vid i vårt sekulära samhälle.
Men vad gäller till exempel de sakerna så spårar Holland de mänskliga rättigheterna långt bortom upplysningstiden in i medeltida teologi (och där bortom bibeln).
Och även detta att vi ens har en uppdelning mellan sådant som är religiöst och sekulärt visar han också är en uppdelning som utvecklats genom århundradena inom teologin.
Även kritiken är kristen
Även den som kritiserar kristendomen gör det med hjälp av just kristen moral. Hur vet vi att korstågen var fel om inte just för att de rimmar så illa med kärnan i den kristna tron om att älska sina fiender?
När man så i slutet av boken kommer fram till vår egen tid så kan man se med nya ögon på både flyktingkrisen 2015 och #metoo och de amerikanska kulturkrigen.
Det som på ytan kan se ut som skeenden antingen helt löskopplade från religion eller som strider mellan kristen tro och dess motståndare framstår istället som konflikter inom den kristna idétraditionen.
Både den som är starkt emot hbtq och den som är starkt för hämtar till exempel sina argument från bibeln. Från bibelord som uttrycker sig om sexuella uttryck eller från sådana som handlar om att värna de utsatta och älska sin nästa. Lagens bokstavliga ord eller dess anda.
En skatt
Jag tycker Dominion ger ett viktigt bidrag i och med att den hjälper oss se något mer av vår egen utgångspunkt. Ingen börjar på riktigt så neutral plats som man tror. Och även om det finns otroligt mycket elände i den långa historiska exposén så framstår ändå själva evangeliet som en väldig skatt.
Lämna ett svar