• Vandra Vägen
  • Alla som griper till svärd ska dödas med svärd
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Alla som griper till svärd ska dödas med svärd

Live by the sword, die by the sword?

Bilden föreställer den bil som tillhörde rövarduon Bonnie and Clyde. Så såg den ut efter att rättvisan till slut hunnit ikapp dem på ett mycket våldsamt sätt. Det påminner min om Jesu ord i matteusevangeliet. Det är från scenen när Jesus blir gripen i Getsemane trädgård:

Medan han ännu talade kom Judas, en av de tolv, och med honom en stor folkhop med svärd och påkar, utsänd av översteprästerna och folkets äldste. Förrädaren hade kommit överens med dem om ett tecken: ”Den som jag kysser är det, grip honom.” Han gick rakt fram till Jesus, hälsade honom med att säga rabbi och kysste honom. Jesus sade till honom: ”Min vän, nu har du gjort ditt.” Då gick de fram och grep Jesus och höll fast honom. En av dem som var med Jesus lyfte handen och drog sitt svärd, och han slog till mot översteprästens tjänare och högg av honom örat.Då sade Jesus till honom: ”Stick tillbaka ditt svärd. Alla som griper till svärd skall dödas med svärd. Tror du inte att om jag bad min fader skulle han genast skicka mer än tolv legioner änglar till min hjälp? Men hur skulle då skrifterna kunna uppfyllas som säger att detta måste hända?” 

Matt 26:47-54 

Våldets väg slutar ofta i mer våld. Dock är inte heller de oskyldiga garanterade att komma undan, ofta drabbas de hårt och orättvist där våldet drar fram. Också de som inte tar till svärd dödas ofta med svärd.

Luther sa också att ”överheten bär inte sitt svärd utan anledning”, utan någon sorts polisinstans skulle våldet förmodligen vara betydligt värre (jag har skrivit om det och varför det är bra att bo i en nation)?

Jesu väg är i alla fall en annan, det är vägen för att få slut på allt våld, då duger det inte att ta till våld själv.

Det här är svåra grejer, hur tänker du?

Kommentarer

Ett svar till ”Alla som griper till svärd ska dödas med svärd”

  1. Profilbild för Alma

    Bra sagt, men det var Paulus som sa att överheten inte bär sitt svärd förgäves.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.