Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Trons två ansikten

Tillit krävs absolut men det är viktigt att bjälken håller också…

Jag hörde häromdagen på podden ”samtid och sanning” med Martin Helgesson och Stefan Gustavsson. Jag rekommenderar det varmt. Sist handlade det om Eskil Francks bok om hur hans väg bort från den kristna tron sett ut. Franck var präst i många år och även uppe som kandidat till ärkebiskop men så har han nu lämnat både prästtjänsten och tron. Jag har inte läst boken men förstår att den är vackert och personligt skriven utifrån vad som sagts. Däremot hörde jag något som går in i ett ämne jag länge tänkt skriva om.

Enligt podden skriver Franck ungefär att ”man kan inte hålla på och spela ut tro som försanthållande mot tro som tillit på det sättet som man ofta gör i svenska kyrkan”. Tron har två ansikten och de är båda viktiga.

Jag har ju tidigare skrivit en del om tro som tillit, till exempel utifrån barnsången björnen sover. Men kanske att jag inte varit så helt tydlig med att det förstås också är viktigt med grunden för tron, det den är riktad mot.

I hebreerbrevet 11:5-6 står det

I tro togs Henok härifrån så att han inte behövde se döden. Man fann honom inte mer, ty Gud hade tagit honom härifrån. Dessförinnan fick han vittnesbördet att han hade funnit nåd hos Gud6Utan tro kan ingen finna nåd hos honom. Ty den som vill nalkas Gud måste tro att han finns och att han lönar dem som söker honom.” 

Rättfärdigheten genom tro är ämnet och nu skriver hebréerbrevets författare att tron har två komponenter, man måste givetvis tro att Gud finns för att kunna vända sig till honom. Budskapet om Gud och Jesus Kristus behöver nå oss för att vi ska kunna relatera till Gud på något meningsfullt sätt.

Den andra delen kan man tycka är märkligt formulerad. Man måste tro att Gud ”lönar dem som söker honom”. Det betyder kanske helt enkelt att man litar på att Gud är god, vill oss väl och handlar gott mot oss. Att vi är i goda händer hos Gud. Tro som tillit med andra ord.

Tro som försanthållande och tro som tillit i samma mening, helt oproblematiskt.

Jag satt och försökte få ihop en ordfläta av ordet tro (sånt som predikanter kan roa sig med). Resultatet är inte överdrivet elegant men det är i alla fall en enkel tanke om vad ordet ”TRO” innebär:

Tillit och
Relation utifrån
Objektivt sanna förhållanden

Har du varit med om det Franck skriver, att tillit och objektivitet ställs mot varandra?

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.