Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Att pilgrimsvandra på googles kartor

I ett annat tempo

I ett annat tempo

Idag blir det bara en väldigt enkel reflektion här. När jag ska köra bil och undersöker avstånd med hjälp av digitala karttjänster så finns där ofta en knapp för hur vägen skulle se ut om man valde att gå till fots. Vilken väg vore att rekommendera och hur lång tid skulle det ta?

På bilden ovan ser du min väg till och från jobbet. Den susar jag fram på 25 minuter eller så men till fots skulle jag fått räkna med minst fem timmar nonstopknatande. För inte så många år sedan var det det som var transportmedlet som stod till buds för vanligt folk. Möjligen kunde man åka med någon kärra som skulle åt samma håll.

Tanken svindlar till när man på något sätt får se avståndet för vad det verkligen är, i människans naturliga tempo. Jag har ju vandrat en hel del och bara att klicka på den lilla vandrande gubben gör att det nästan känns i kroppen hur det skulle vara att gå de där milen istället. Hur resan skulle te sig. Hur mycket som skulle kunna hända på vägen.

Här en karta till. Så här skulle det vara att vandra hemifrån till Trondheim i Norge.

Vägen till Trondheim

Vägen till Trondheim

159 timmar nonstopvandring är förstås otroligt många fler när man behöver mat och sömn och vila och går på krokiga stigar istället för breda raka vägar. Ändå får jag en känsla av hur det skulle vara att knata på där halvvägs. Redan med bleka minnen av avfärden och målet ännu inte på länge i sikte.

Jaja, vi lägger till den här också:

Vägen till Santiago.

Vägen till Santiago.

Vad tänker du när du ser de här bilderna av avstånd i gångtempo? Känns det lockande? Skriv en kommentar!

Kommentarer

10 svar till ”Att pilgrimsvandra på googles kartor”

  1. Profilbild för Rebella undrar
    Rebella undrar

    Min kommentar blev så lång och off topic att den fick hamna på annan plats.
    https://medium.com/@Rebellaundrar/ett-tekniskt-framsteg-3a95b938655c#.rjnc8ihrg

  2. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Om man går nonstop så blir det 24.25 mellan tårås och compostella. 50 dygn om man ska räkna med raster, sömn etc…Jobbigt men inte omöjligt.

  3. Profilbild för Béatrice Karjalainen

    Får mig att tänka på det här inlägget jag skrev i fjol: http://beastankar.blogspot.se/2015/06/uppochhoppaijuni-08-en-framtidsdrom.html (kanske skall tillägga att jag bor i Boden).

    Ulricehamn Trondheim är kortare än Saint Jean Pied de Port till Santiago de Compostela en sträcka som var helt hanterbar och helt fantastisk att gå. Din sträcka till jobbet är en vanlig söndagspromenad för mig med ryggsäck, fika och kamera.

    Så svar på frågorna, jag tänker ”Underbart” och ”Ja det är lockande”.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt att du hittat till Vandra Vägen Béatrice! Jag har läst din bloggpost med stor igenkänning, friheten att gå mot ett fjärran mål är verkligen något jag också drömmer om. Till jobbet har jag väl ändå 25km så det är rätt hurtiga promenader du tar, fast så har ni ju också väldigt vackert däruppe. Jag har gått en bit mot Trondeim och tänker väl ta de sista milen någon gång när barnen är lite större. Jag skrev om det här: http://blogg.svenskakyrkan.se/vandravagen/2014/07/23/min-misslyckade-pilgrimsvandring/

      1. Profilbild för Béatrice Karjalainen

        Tycker det är skönt att gå så 2,5 mil är inget, här är exempel på en 3-milsrunda i Boden http://beastankar.blogspot.se/2015/11/dag-305-en-tur-runt-kallsjoberget-och.html det handlar bara om att bestämma sig, ta den tid man behöver och njuta av det.

        Har pilgrimsvandrat flera vändor i Spanien, om du vill läsa om Camino Francés så finns det på bloggen http://beastankar.blogspot.se/2013/11/till-er-som-laser-dagboken-fran-caminon.html eller som PDF https://www.dropbox.com/s/429n3olkmlud5y5/Beatrice_Karjalainen_Camino2013_CF.pdf

        Camino Portogues finns också nedtecknad i bloggen (men inte hunnit få in bilderna) första dagen finns här sen kan man bläddra sig framåt.

        Sen har jag fler rundor som inte blivit bloggade, men fotade. Ibland behöver huvudet få vila.

        Nu skall jag läsa om din tur mot Nidaros.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Roligt! Jag har läst många skildringar av caminovandrare, ska ta en titt på din vid tillfälle!

  4. Profilbild för Franciskus Johannes
    Franciskus Johannes

    Absolut! Tänk att gå Santiago the Comopstela – Nidaros/Trondheim… Wow!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Verkligen Franciskus!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.