Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

De svåra orden "jag vill"

Jag tar plats, försöker

En av de saker jag haft anledning att tänka lite på under läsningen av Jesper Juuls ”ditt kompetenta barn” är vikten av att tala personligt.

Många av oss talar på ett ganska opersonligt sätt. Det kan bero på stil eller på att vi fått lära oss att det låter finare så. Fackspråk är ju till exempelt högt ansett och väldigt abstrakt och opersonligt. Tyvärr kan det också bero på att vi av personliga skäl har svårt att tala på ett personligt sätt.

Smaka på meningen ”Jag vill att du gör så här istället”, eller ”Jag behöver din fulla uppmärksamhet nu”

Inte någon speciellt svår mening. Eller? För många sitter det väldigt långt inne att tala på det sättet och jag tror att jag i viss mån är en av dem. Det kan kännas svårt och otäckt att uttrycka sina behov och sin vilja så rakt på sak. Kanske skulle du istället använda omskrivningar som

”Det vore ju skönt om folk lyssnade på en nu”, eller ”Man kunde tycka att det kunde göras såhär annars”

Det är ofta svårt att säga ”jag vill”, eller ”jag behöver”, att uttrycka sig personligt. Ändå är det väldigt viktigt för att vi ska kunna känna att vi lättat vårt hjärta. Kanske handlar den andre ändå inte som jag ville? Fast då har jag ändå fått uttrycka mina behov. I relationer är det mycket viktigt att vi uttrycker våra behov, hur ska den andre annars kunna ta hänsyn till dem?

Håller du med mig om det här? Jag ska försöka fortsätta öva mig i att tala allt mer personligt. Lägga in lite fler ”jag vill” och ibland känna svindeln i magen över att våga ta plats med min vilja. Gör det du också. Så farligt kan det inte vara, och vi kanske vinner nya livskvaliteter?

Jag är nyfiken på om du känner igen det här från ditt liv. JAG VILL att du skriver en kommentar om det. JAG BEHÖVER veta om det här är något fler känner igen sig i. Om du känner igen dig i det.

Kommentarer

5 svar till ”De svåra orden "jag vill"”

  1. Profilbild för Gerd ♥

    Ja, jag känner igen mig.Jag tycker det är ett bra inlägg idag, Tomas!Det är så lätt att säga ”man”, det blir så neutralt, behöver inte angå mig egentligen. Jag försöker skriva ”jag”. Bara det, blir personligt. Livet är fullt av övningar… och nu VILL jag att du läser denna kommentar *ler* /Gerd

  2. Profilbild för Simon
    Simon

    När jag åker på läger med ungdomar, och de har svårt att stilla sig på natten, så har jag börjat säga något i stil med ”Nu måste ni vara tysta, annars kan inte jag sova.” Men detta började jag med utifrån att jag räknade med att ingen vill förstöra en annans nattsömn, utan att sådant oftast sker i oförstånd. Får man veta vad man ska göra för att respektera någon annan så gör man det.I det här exemplet kan det också vara värt att nämna att jag säger ifrån innan jag blivit arg.

  3. Profilbild för Piedra

    Bra att du tar upp det här. Jag, som hela mitt liv rättat mig efter vad andra tycker, tränar mig på att överhuvudtaget känna efter vad JAG VILL. Sen ska det uttryckas också och gränser ska sättas. Sunt men svårt.

  4. Profilbild för Piedra

    Bra att du tar upp det här. Jag, som hela mitt liv rättat mig efter vad andra tycker, tränar mig på att överhuvudtaget känna efter vad JAG VILL. Sen ska det uttryckas också och gränser ska sättas. Sunt men svårt.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Svårt är det och jag misstänker att det gäller väldigt många!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.