Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Korsfästelsens ikon

Korsfästelsen är ett vanligare motiv i västkyrkan än i öst. På ikonerna ser man inte heller det utmärglade och plågade smärtomannen eftersom ikonen alltid visar människan förhärligad. Redan på korset pekar ikonen vidare mot uppståndelsen. Dock hänger Jesus med huvudet och har blivit avklädd sina kläder, berövad allt. Även sitt liv.
Vid korset står Maria och en annan kvinna, Johannes och en romersk soldat. Han som säger ”den mannen måste ha varit Guds son”.
I bakgrunden ser vi Jerusalems murar (eller templet?) och under korset ser vi den gamle Adams skalle. Det är mänskligheten, död i sina synder, som får nytt liv genom Jesus. Adams huvud ligger i något som påminner om Jesu grav. Jesus går in i döden för att skänka oss livet åter.
Det är inte många som stannar vid korset. De flesta är rädda eller tycker att det är obehagligt. Så är det nog också idag men påskens väg är vägen från död till liv. Ju djupare vi vågar se mörkret desto mer inser vi kraften i uppståndelsen.

Kommentarer

2 svar till ”Korsfästelsens ikon”

  1. Profilbild för Anna Ceko

    Men om Jesus inte hade gått i döden för att skänka människan livet åter – vad hade då hänt med människan, med mänskligheten?Vad hade människan för liv innan Jesus skänkte henne det åter?Med vänlig hälsningAnna Cekoselma1992@live.se

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Bra fråga som egentligen kräver ett långt svar. Det kanske egentligen är dumt att försöka svara alls för mest är jag nyfiken på hur du tänker men jag försöker i alla fall. Skriv gärna en rad om hur du tänker!Här är en kort skiss.Hos Gud finns vårt ursprung, vår egentliga identitet som hans älskade barn, en relation att leva livet i som är bra för oss själva och andra, ett mål och en mening som vi hittills bara kan ana.Lämnade till oss själva gör vi ofta livet rätt tomt och dött. Egocentrerat och avundsjukt. Vi vill hellre vara vår egen Gud?Jesus för oss tillbaka till relationen till Gud och allt det andra. Liv i överflöd som är starkare än döden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.