Till innehåll på sidan
svenskakyrkaniutlandet

En måltid till Jesu minne

Agape är grekiska och betyder den osjälviska kärleken och kännetecknar även den måltid som den urkristna församlingen delade med varandra när de träffades.


Sjuarmad ljusstake, osyrat bröd på en vit linneserviette

Agape omtalas bland annat i Apostelgärningarnas andra kapitel. Agapemåltiden som firades i Nederländerna tog avstamp i den sista påskmåltiden som Jesus åt med sina närmaste, och hur denna kan ha sett ut.

På bordet fanns bl.a. vin, en symbol för glädjen, brödet, som påminner om mannat i öknen. Grönsaker doppat i salt vatten, en påminnelse om alla tårarna som israeliterna grät under tiden dom var i Egypten, bittra örter, en påminnelse om lidandet. Charoset, en blandning av malda äpplen, mandel, vin och kanel och som påminner om den lera som israeliterna gjorde murstenar av under tiden de var slavar.

Under tiden både läste vi ur apostelgärningarna om ur-församlingen och skärtorsdagens texter, vi sjöng och bad med varandra. En mycket speciell stämning infann sig, det var nästan som om man satt och delade måltid med personer långt tillbaka i historien.

Mogens Amstrup-Jacobsen, präst

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *