Webbstrategi – En spännande resa med många stopp på vägen


På väg till Skara för workshop passade Mattias och jag på att göra en tillbakablick och grunna lite på processen kring att ta fram en webbstrategi. Det stod snabbt klart att det inte är konstigt att vi tycker vi hört så många åsikter. Sedan november ifjol har vi på olika sätt kommit i kontakt med cirka 500 personer. De flesta svensk-kyrkliga men vi har också passat på att prata webbstrategi med andra, bland annat i vårt europeiska nätverk och vid en workshop vi höll med leverantörer.

När man gör en webbstrategi är det väl också rimligt att man för samtalet på webben, därför har vi sett till att få in synpunkter från medlemmar i facebookgrupper, twittrare och genom en större e-postenkät.

Vad har vi då gjort när vi haft dessa kontakter?

Från att ha börjat väldigt brett för snart ett år sedan då vi hade diskussioner kring olika vägskälsfrågor så har vi sedan tittat på olika kraftriktningar som kan skönjas i framtidens digitala kanaler.
• Vi har sett att läsplattor och mobiler påverkar vår kultur, hur vi lever som människor, hur vi tar till oss information och vad vi önskar oss från digitala kanaler.
• Skärmar överallt. Allteftersom det blir billigare och enklare att producera skärmar kommer de att ge oss ny möjligheter. Skärmar kan fylla nya utrymmen eller ersätta annat som sitter där nu.
• Det digitala jaget. Den uppdelning som industriella revolutionen ledde till börjar suddas ut. Det är inte nödvändigtvis så att när vi är på jobbet så är vi inte hemma och tvärt om. Vi befinner oss så klart, rent fysiskt, på ett ställe i taget men med hjälp av vår digitala person så lämnar vi digitala skuggor kvar i olika roller och har hela tiden mer eller mindre checkning på vad som pågår på flera ställen samtidigt.
Det brukar vara ganska givande att prata om dessa kraftriktningar i sig själva men riktigt intressant blir det när vi i smågrupper försöker stöta och blöta vad kyrkan kan eller bör erbjuda utifrån dem, speciellt när man också lägger till variabler utifrån Medlem2010  – en undersökning av Svenska kyrkans medlemmar åsikter.

Mediedygnet

Man skulle kunna se www.svenskakyrkan.se, och de flesta andra webbplatser, som att fokus ligger på faktafylld information. Hur gör man, vem kontaktar man, vad betyder det, varför ska man (inte), och så vidare? Läsplattor och mobiler har potentialen att ändra förväntningarna på vad en webbplats tillhandahåller. Vi har vid flera workshops pratat kring ett mediedygn.

Under dagen är vi mer objektiva faktasökande varelser som sannolikt befinner oss i mer eller mindre professionella miljöer. På morgonen, på väg hem från jobbet, tillsammans med familjen och till slut senare på kvällen innan man somnar kan behoven vara annorlunda. Kanske vill vi ha något för familjen, ett stöd till en rofylld stund, möjlighet att kontakta kyrkan, kvällsbön och så vidare… Detta har vi tagit chansen att grunna på vid diverse workshops.

Organisation och ansvar

Processandet kring webbstrategin går numer vidare i några parallella spår. Ett sådant spår som påbörjats, utan att de andra processerna känns helt avslutade, är att tänka in Svenska kyrkans aningen komplicerade organisation.

rategi eller en strategi för digitala medier (det är fortfarande inte helt tydligt vad detta kommer att kallas) och hur ansvaret ska fördelas i organisationen. Nu ingår det i det generella tänket kring strategin som håller på att tas fram att den också ska innehålla en del om organisation och ansvarsfördelning.

Vid de senaste tillfällena för workshop har vi därför inkluderat en diskussion som kretsat kring ”Vad skulle kyrkan kunna erbjuda utifrån kraftriktningarna? Vems ansvar blir det?” Svaren är långt ifrån självklara även om viss guidning börjar ta form. Men det blir också smärtsamt tydligt att det inte bara är de hierarkiska indelningarna mellan de lokala, regionala och nationella nivåerna som en diskussion pågår. Det gäller också att tänka in hur det geografiska påverkar det digitala.

7 kommentarer

Jacob säger
27 september 2012 – 10:16

Vi har inget digitalt JAG. Vi har bara jaget. Vi gör oss hörda bland annat genom att prata, ibland visa känslor, ibland twittra, ibland rösta med handen och ibland med en bloggpost. Vi är den vi är. Och här blir det extra spännande tycker jag att tänka geografiskt och icke-geografiskt. Webbstrategin ska tjäna sitt syfte i en icke-geografisk miljö, men samtidigt ska den anpassas till en geografisk organisation. Det är en nöt att knäcka. Och eftersom strategin ska tjäna sitt syfte i en SoMe miljö, bör den också processas och göras i SoMe miljö. Det går inte att ha några möten, åka hem till sin kammare, skissa, ändra, lägga till och dra ifrån. För att sedan presentera ett dokument. Den tiden är förbi. Dokumentet måste leva på SoMe hela tiden. Ingen kan kontrollera den, släpp den fri och bidra till strategin genom att låta många människor få arbeta med den samtidigt.

Ulrika Wippel säger
27 september 2012 – 02:39

Jo, "jag" är nog alltid "jag" men offline befinner jag mig mer konkret på ett ställe i taget. även om uttrycket att "mentalt vara någon annan stans" så klart har sin poäng. Genom att kunna ge uttryck för flera roller i "jaget" på exempelvis Facebook kan jag mer eller mindre aktivt delta i många roller parallellt.

Vi har kombinerat både online och offline möten i arbetet med webbstrategin. Vi var ganska tidiga med att hoppa på möjligheten att använda frågemöjligheten på Facebook för att ställa frågor och ta diskussion. Sedan finns ju inget pågående wikidokument. Har du egna erfarenheter eller andra exempel när organisationer tagit fram styrdokument så?

Och den geografiska nöten, har du en nötknäppare som funkar där så kom förbi med den vetja.

Jacob säger
27 september 2012 – 02:48

Jag förstår vad du menar, men håller inte med dig. Jag är lika konkret närvarande i den här kommentaren som om vi skulle sitta mitt emot varandra. jag är lika konkret närvarande på twitter som överallt annars. Det går inte att skilja dessa åt. Det är inte två världar eller IRL (in real life) eller "riktigt" möte. Vi måste börja se detta som en enda verklighet.

Det är en sak att ställa frågor och diskutera men min poäng är att utveckla och att skapa strategin på SoMe, inte bara fråga vad folk tycker och sedan göra jobbet själv på kontoret.
Nä, jag tror inte den nöten går att knäcka, enda sättet är att antingen ändra hela organisationen eller skapa andra regler för organisationens agerande på SoMe. Och detta tycker jag är så spännande, det går inte att kombinera dessa två verklighetsuppfattningar med varandra. De är så olika. Vi är i en pågående kommunikativ revolution och har inte sett slutet på den än. Vi måste därför rusta oss. och redan nu jobba med att anta ett sådant förhållningssätt så att det går att lägga som ett raster på allt arbete vi gör på SoMe.

Mattias Hallberg säger
27 september 2012 – 02:51

Jag är ju attraherad av iden med typ en wiki, men det kan bli tufft att i detta sena skede och med ett sådant portaldokument köra nån slags experimentverkstad, jag vill nog se framgångsrika exempel innan vi testar det. Har ni antagit några sådana dokument i Helsingborg?

Ulrika Wippel säger
27 september 2012 – 03:02

Fast det är aldrig fråga om antingen ett riktig/fejkad/konkret/ickekonkret jag. Då har jag misslyckats uttrycka det vi brukar diskutera i dessa sammanhang. Snarare är det så att jag kan, med hjälp av teknik har koll på många fler ställen och roller samtidigt än jag skulle få till om jag inte använde teknik. Jag har exempelvis suttit på föräldramöte på dagis och besvarat jobbfrågor på Facebook och vid ett annat tillfälle sett via twitter att en privat vän var strax utanför mitt kontor, eller hur vi i arbetsgruppen diskuterar saker digitalt fast vi sitter hemma och är lediga. Jag hade en mycket stadigare fot kvar i jobblivet under tiden som heltidsförälder med hjälp av Facebook-grupper än innan dessa var aktuella, och har koll på vad som pågår med dem jag pluggade med fast vi förmodligen skulle tappat kontakten om vi "bara" förlitade oss på att maila regelbundet.

Kanske kan Mattias förklara detta bättre. För det handlas sannerligen inte alls om något offline är mer riktigt. Därför kallar jag det heller inte IRL för det riktiga finns både digitalt och offline.

Jacob säger
28 september 2012 – 09:42

Ulrika. Då missförstod jag dig. Sorry.

Jacob säger
28 september 2012 – 09:45

Mattias. Tror aldrig det är för sent. Varför inte lägga ut det som finns och låta folk titta på det? Den typen av öppenhet är viktig. Vi har inte tagit fram något dokumet alls på det sättet i Helsingborg. Men Island har.... http://www.svt.se/1.2450691/sociala_medier_bakom_islands_nya_konstitution

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.