2012 i ord och länk


Kanske är det lite tidigt med en tillbakablick med över två veckor kvar av 2012.  Å andra sidan har det hunnit passera 50 veckor så något borde ju finnas att reflektera över.

Jag började med att läsa om våra planer för 2012 och inser att vi minsann gjort en väldig massa saker.  Läs mer om uppgraderingar och teknisk utveckling 2012 här.

Listan på vad som genomförts kan göras lång.  Samtidigt skjuts några saker över på 2013.  Vidareutvecklingen av bloggportalen pågår exempelvis fortfarande.  Detta kommer att fortsätta och bli mer märkbart nästa år.

Det beslutades i våras att göra resan till webbstrategin längre.  I dagsläget har vi haft kontakt med nästan 1000 människor i samband med diskussioner om hur vi ska vara kyrka på nätet.  I mars beslutar kyrkostyrelsen om den antas.  Läs mer om framtagandet av webbstrategin här.

Redaktörernas åsikter är viktiga

I slutet av 2011 gjorde vi vår första kundnöjdhetsundersökning.  Vi ville med den få en konkret inblick i vilka det är som arbetar i verktyget och vad som fungerade i denna målgruppen.  Så klart ställde vi också frågor för att förtydliga vad som inte fungerade lika smidigt i redaktörernas vardag.

I våras bearbetades resultatet och bidrog exempelvis till att arbetet med bilder lyftes in tidigare än planerat.  Formuläret för att ladda upp bilder har gjorts mer användarvänligt och sedan den 5 december går det också att ladda upp bilder från valfri webbläsare.  Nästa år kommer all redigering att bli plattformsoberoende.

Månadens omröstning är också en möjlighet att påverka webbgruppens prioriteringar.  Läs mer om månadens omröstning här.  I december var den första möjligheten att göra sin röst hörd.  Här kan du läsa om resultatet.

Nätverk och konferenser

En viktig händelse för webbgruppen och hela informationsavdelningen är Svenska kyrkans kommunikationsdagar.  KOM2012 var inget undantag.  Under de två dagarna i maj träffade vi många av våra kollegor i landet.  Här kan du läsa Mattias reflektioner kring årets konferens.  

Årets European Christian Internet Conference (ECIC) hölls i juni i Rom.  Webbgruppen var där och nätverkade med kollegor i Europa. Alla har vi det gemensamma att vi arbetar med kristna budskap på webben.  Läs mer om ECIC 17 i denna blogg här.  

Utbildningsorganisationen

Från och med 2013 kommer en strukturerad utbildningsorganisation träda i kraft.  Kyrkokansliet kommer inte längre hålla webbutbildningar i Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations regi.  Stiften kommer helt att ansvara för att det finns utbildning att gå.

Det har pågått mycket förarbete under hela året för att stötta det nya.  Standarder har tagits fram och utbildning av utbildarna är på gång.  Dessutom vidareutvecklas intranätet med utbildnings- och innehållssupport.  Grundutbildningen hittar du här.  Genom att klicka här kan du ta del av innehållssupport riktat till redaktörer för externwebben.  Innehållssupport för dig som publicerar på intranätet är också på gång.

OMG

I samband med ärkebiskopens möte om barn och unga har det arbetats fram en ungdomssatsning för Svenska kyrkan på webben.  www.svenskakyrkan.se/omg är fortfarande under utveckling och där deltar kollegorna i webbgruppen i projektgruppen som leds av nationell kommunikation på kyrkokansliets informationsavdelning.

Årsskiftet

Nu återstår mest att arbeta med att fixa rester från den senaste tiden och att förbereda för att gå framåt.  Läs mer här om vad som är på gång under 2013.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.