Till innehåll på sidan
Pär Dalhielm

När ska vad hända?

I den liggande tidsplanen för projektet ”Webben för framtiden” är framförallt två grova perioder definierade. Dessa är produktion som avslutas med slutleverans och flytt som avslutas med den nya färdiga webbplatsen. I slutleveransen ingår flyttverktyget, den nya designen samt ett uppdaterat admin anpassat för ny design. Efter flytten behöver webbplatsernas sidor fyllas med redaktionellt material.

Om vi jämför allt detta med en konventionell flytt så är produktionen att likna vid renoveringen eller bygget av ett hus, slutleveransen är överlämningen av nycklarna. Flytten är – ja, själva flytten. Ny webbplats är klar när man har möblerat i sitt nya boende.

Under produktionen sker allt ifrån resning av stommar, el- och vattenarbeten till målning och mattläggning. Flytten kan sedan göras på många individuella sätt. Vissa flyttar allt på en gång utan att sortera. Andra planerar i detalj vad som läggs i de minutiöst uppmärkta flyttkartongerna. Flyttverktyget är kartongerna och flyttbilen.

Efter att alla kartonger är staplade i det nya boendet återstår uppackande och möblering, det sista steget i flytten.

Kommande design är uppbyggd av klossar där klossarnas individuella utseenden kan påverka varandra. Bild: Åsa Engström.

 

Vägen till slutleverans är ännu inte helt utstakad. Vissa moment är beroende av andra och måste göras i en viss ordning. Andra moment är mer eller mindre fristående och kan utföras när som helst under produktionen. Det är därför svårt att nu ge en exakt bild av när exempelvis designen för sökträffsidan är klar eller när det finns ett färdigt artikeladmin att prova.

Man skulle kunna säga att kommande design är uppbyggd av klossar där klossarnas utseenden kan påverka varandra. Detta gör det också svårt att tala om en ”färdig” design förrän en stor del av klossarna faktiskt har ett utseende. Slutresultatet beror också i hög grad på hur redaktören väljer att möblera.

Vårt mål är att slutleverans sker i december 2015 och flytten ska vara klar 31 mars 2016. Fortlöpande kommer vi att ge inblick i hur arbetet skrider fram – med bland annat bilder av design som vi vet att många vill se. Men vi vill göra det i konkreta sammanhang där användare och redaktörer har något att relatera till.

Projektets tidsplan på intranätet.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.