En tillbakablick på bloggportalens 2017

Med 2017 i bagaget faller det sig naturligt att försöka sammanfatta året som gått ur bloggportalens perspektiv. Siffror är tacksamma, särskilt när vi tänker på alla berättelser som finns bakom dem. Välkommen till retrospektivet för 2017!


Ring ut det gamla bloggåret, ring in det nya 2018! Foto: Ryan Wong / Unsplash

Vi är en kreativ samling, vi bloggare på Svenska kyrkans bloggportal. Och vi är rasande produktiva också. Tillsammans har vi skrivit inte mindre än 1 593 inlägg under förra året! Bra jobbat, allihop! ”Men är det någon som läser det vi skriver då?”, hör jag hur någon frågar. Jodå, det är det.

Många besökare läser länge

Bloggportalen som helhet har haft drygt 413 000 unika sidvisningar under 2017. Det är alltså det antalet gånger någon har varit inne och tittat på en sida. Den siffran talar dock inte om för oss om den som besökt sidan också faktiskt läst det som står där. Men det finns en annan siffra som låter oss gå lite mer på djupet när det gäller just det. Vi kan nämligen se hur länge en besökare har stannat på en viss sida (i genomsnitt). En vanlig besökare stannar nästan två minuter på en valfri sida på bloggportalen. Prova själv att läsa en text i två minuter. Du hinner med rätt mycket, eller hur? Det här är positivt för oss skribenter!

Eftersom vi är ganska många bloggare under det här paraplyet kan jag tyvärr inte lista alla våra inlägg här. Men en tio-i-topp-lista över 2017 års mest lästa inlägg, det finns det alltid plats för! Håll till godo.

Orden

2017 års mest lästa inlägg på bloggportalen

 1. 4 saker du inte ska säga till en sörjande
  av Tomas Jarvid på bloggen Vandra Vägen
 2. Den kristna tron hjälper inte mot sorg!
  av Åke Bonnier på bloggen med samma namn
 3. Banankaka med choklad
  av Carolina Paulson på bloggen Carolina – mellan himmel och bord
 4. Varför är ett ankare symbol för hoppet?
  av Tomas Jarvid på bloggen Vandra Vägen
 5. Det var dig han väntade på…
  av Bernice Magnusson från bloggen I huvudet på Bernice
 6. En lång kärleksrelation är över
  av Albin Tanke från bloggen Tanke tänker
 7. Vad betyder Halleluja egentligen?
  av Simon Joelsson på bloggen Vandra Vägen
 8. Bön om sinnesro – med förbehåll
  av Tomas Jarvid på bloggen Vandra vägen
 9. Om du hade varit här
  av Charlotte Frycklund på bloggen Tankar inför helgen
 10. Vem får komma till himlen
  av Åke Bonnier på bloggen med samma namn

Några saker slår mig på en gång med ovanstående lista. Det första är det oväntade banankakereceptet som tappert slår sig in på plats 3! Det andra är att många av de här inläggen inte är skrivna under 2017. De har istället samlat på sig läsare genom åren och fortsätter att ligga högt på den här listan. Statistiken som listan baserar sig på är dock från 2017, det förtjänar att förtydligas en extra gång.

Tre besökstoppar under året

Om vi tittar på året som en tidslinje med toppar och dalar, har vi tre tydliga datum då våra besökare strömmade till. Det är mycket tack vare enskilda inlägg som publicerades det datumet, och det är först efteråt som vi kan se dem tydligt på årslinjen.

Graf över år 2017 med tre besöksmässiga toppar jämt utspridda under året.

Förklaring till besökstopparna

 1. Den 2 mars 2017 publicerades det som är #6 på topplistan, ”En lång kärleksrelation är över”, av Albin Tanke. Det fick knappt 60 % av alla besök på bloggportalen den dagen, eller ungefär 1 800 unika visningar.
 2. Tisdag 16 maj är det en topp som är en kombination av två saker. Dels publicerade Bernice inlägget som är #5 på topplistan, ”Det var dig han väntade på…”, och dels hade biskop Åke Bonnier många besökare till sin startsida. Säkert hade det att göra med inlägget han publicerade dagen innan, en text till Migrationsverket.
 3. Lördag 16 september var dagen innan kyrkovalet. En dag då vi rent generellt hade många besökare på vår webbplats. Men det var också dagen efter biskop Åke Bonnier lade ut inlägget som blev det näst mest lästa under 2017: ”Den kristna tron hjälper inte mot sorg!”.

Många läser flödet på våra startsidor

Det syns i statistiken att många av våra läsare regelbundet besöker våra bloggars startsidor och läser de senaste inläggen där. Visst förekommer det att läsare kommer direkt till ett visst inlägg också, men det är ändå intressant att se hur många som återkommer till våra förstasidor. Det signalerar för mig att vi har många återkommande läsare. Ett faktum att vara tacksam för.

Tips: många läser på kvällstid

Den vanligaste tiden för våra läsare att förkovra sig i det vi skrivit är efter kl. 18 på kvällen. Fredagkvällar verkar locka lite extra. Så om du sitter och funderar på när du ska publicera det där superba inlägget du skrivit på din kammare så kan fredag eftermiddag vara ett bra tillfälle.

Kvinna läser på mobiltelefon utomhus på kvällen vid en sjö

Framåt mot bloggåret 2018

Vad säger det här oss om vårt bloggande då? Tja, kanske framförallt att vi ska fortsätta hitta en balans i det vi skriver om. Tillsammans har vi tankar om många olika ämnen: tro, Gud, liv, sorg, glädje, vardag och fest. Tillsammans ger vi våra läsare många olika infallsvinklar på Svenska kyrkan. Det är bra! Jag tolkar också receptet på banankaka som att våra läsare verkligen letar efter olika saker, och att de nog blir en smula förvånade när de hittar liknande guldkorn hos oss.

Tillsammans ska vi alltså fortsätta på den inslagna banan(kakan), och skriva om högt och lågt ur vår kyrkas breda perspektiv. Och ett och annat recept på sötsaker kan nog leta sig in också. Jag ser framför mig ett bloggår i stil med 2017, men snäppet vassare och med mer kakor. Lycka till!

2 kommentarer

Pompom Sönnfors säger
6 februari 2018 – 12:03

Tack för att du tar dig tid till en sån här genomgång. Det ger liv åt siffrorna och gör det tydligare att den stora högen med text faktiskt består av många många små texter.

Per Hård af Segerstad svarar
23 januari 2019 – 06:06

Tack för det, Pompom! Jag instämmer, det är enklare att relatera till allt innehåll om det får ett sammanhang. Plus att det var roligt att gräva i statistiken!

Carina Etander Rimborg säger
12 februari 2018 – 03:08

Hej!
Kul - skulle också vara roligt att se vilka som kan vara "bubblare" - vilka kom nästan med på listan?

Per Hård af Segerstad svarar
23 januari 2019 – 06:06

Tack för tipset! Ska se om jag kan göra en uppföljare framöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.