Till innehåll på sidan
Sofia Ekman

Användningstest av startsidan på svenskakyrkan.se

Ny startsida på svenskakyrkan.se – varför då?

När vi lanserade vår webbplats 2016 var det många sajter som satsade på en stor sökruta. Något vi anammade även på den nationella delen av svenskakyrkan.se. Sedan dess har pendeln svängt och frågan är om man verkligen ska vika en så stor del av en startsida åt en funktion som förhållandevis få använder. De flesta kommer ändå att välja att Googla för att hitta det innehåll de är ute efter. Och om sökrutan finns där man förväntar sig att den ska vara, det vill säga uppe i högra hörnet, så hittar de flesta till den ändå.

Vi (=webbgruppen på kyrkokansliet) bestämde oss för att analysera besöksstatistik och såg att

  • den stora sökrutan användes väldigt lite
  • besökare ville söka i den gemensamma kalendern, men hade svårt att hitta den
  • de flesta scrollade inte vidare ner på sidan eftersom startsidesbilden och sökrutan tog upp så stor del av skärmen.

Därför valde vi att ta bort den stora sökrutan och istället lyfta innehåll som många besökare letar efter.

Gamla startsidan på svenskakyrkan.se

Skärmdump från gamla startsidan med sökrutan i mitten.

Nya startsidan på svenskakyrkan.se

Skärmdump från nya startsidan med klickbara puffar till viktigt innehåll. Sökrutan finns i övre högra hörnet.

Användningstester av gamla och nya startsidan

För att se om den nya startsidan gör sitt jobb ville vi jämföra den med den gamla. Därför har vi användningstestat båda versionerna.

Med testerna hoppas vi kunna visa att

  • det fortfarande är lätt att hitta sökrutan för den som vill
  • fler hittar kalendern
  • att det går snabbare att hitta sin församling
  • det fortfarande är lika lätt för besökare att förstå att man ska skrolla, söka eller gå via menyn för att hitta information om sådant som inte syns i heroytan längst upp.

Vi frågade också om allmänna synpunkter och bad testpersonen sätta betyg på hur lätt startsidan var att använda.

Deltagare och testupplägg

Vi har valt att testa sajten med 21 användare ur den gula gruppen. Testpersonerna är mellan 12 och 72 år gamla.

Eftersom vi ville se om det finns stora skillnader i hur startsidan fungerar i desktop jämfört med mobil så genomförde vi testet med 10 mobilanvändare och 11 desktopanvändare. Man brukar säga att det räcker att testa med 3–5 personer för att hitta de värsta användbarhetsproblemen, så det här testet var förhållandevis stort.

Uppgifter att lösa

Våra testpersoner fick fyra uppgifter de skulle lösa på svenskakyrkan.se. Vi bad dem att berätta så mycket som möjligt om hur de tänkte och att tala om när de tyckte sig ha löst uppgiften.

  • Varför firar vi påsk?
  • Har Svenska kyrkan skrivit något på sin sajt om vem Gud är?
  • Hitta nästa gudstjänst i Uppsala domkyrka.
  • Ta reda på vilken församling du tillhör och hitta kontaktuppgifter dit för att boka ett dop.

Resultat

Det var varit oerhört lärorikt att sitta bredvid och se hur testpersonerna tagit sig an uppgifterna. Frågorna gjorde ju att vi fick se så mycket mer än bara hur startsidan fungerar. Hur det funkar att navigera på sajten i stort, hur lätt eller svårt det är att hitta aktiviteter i kalendern, hur det funkar att surfa runt på olika delwebbplatser och sedan försöka ta sig tillbaka till startsidan. De här kunskaperna om vad som funkar bra och om när det är lätt att köra i diket – dem tar vi med oss och testar vidare så att vi kan göra det ännu smidigare för människor att använda svenskakyrkan.se.

Med det sagt. I det här blogginlägget ska vi fokusera på jämförelsen av gamla och nya startsidan. Funkar det bättre nu än tidigare?

Här kommer ett smakprov från ett par av uppgifterna: Frågan om Gud och frågan om att hitta sin församling. Gudsfrågan finns med eftersom vi ville se till så att vi inte gjort det svårare för våra besökare att hitta sådant som inte syns längst upp på startsidan. Hitta församlingssidan är med eftersom vi ville kolla om de nya stora puffarna på startsidan funkar tillräckligt bra.

Vem är Gud?

Skärmdump från sidan Vem är Gud? på svenskakyrkan.se

Finns det information om vem Gud är på Svenska kyrkans webbplats?

Svar ja!

Det finns det. Och det är lätt att hitta också, trots att informationen inte syns längst upp på startsidan. Och trots att den stora sökrutan är bortplockad.

Men sökrutan uppe till höger finns ju kvar – och den hade våra testpersoner inga problem att hitta. Det var till och med fler av dem som testade nya startsidan som valde att söka för att hitta informationen. Det tyder på att sökrutan fortfarande är lätt att hitta, för dem som vill göra det.

Resultat – desktop

Klocka

Tidsåtgång

Gamla startsidan: 47 sekunder
Nya startsidan: 48 sekunder

 

Symbol för hand som klickar.

Antal klick

Gamla startsidan: 2,2 klick
Nya startsidan: 2,2 klick

 

Resultat – mobil

Klocka

Tidsåtgång

Gamla startsidan: 65 sekunder
Nya startsidan: 78 sekunder

 

Symbol för hand som klickar.

Antal klick

Gamla startsidan: 3 klick
Nya startsidan: 2 klick

Som du ser är det knappt någon skillnad alls i tidsåtgång eller antal klick mellan gamla och nya startsidan. Det var lätt att hitta tidigare och det är lika lätt nu. Allt enligt plan eftersom informationen ligger på exakt samma ställe som förut.

Boka dop i din församling

Skärmdump från sidan Sök församling på svenskakyrkan.se

Här gällde det att ta reda på vilken församling man tillhörde och hitta kontaktuppgifter för att boka ett dop. Testpersonerna valde att lösa det på olika sätt. En del ansåg sig vara klara när de sökt fram sin församlings kontaktkort via Sök församlingssidan. En del fortsatte till församlingens webbplats för att hitta mer information om dop och bokning.

När testpersonerna hittat fram till sidan Sök församling var det sällan några problem att skriva in sin adress och få fram rätt församling. Att ta sig till den här sidan däremot, var väldigt svårt. I alla fall för dem som testade gamla startsidan. De slet sitt hår. Men på nya startsidan däremot …

Resultat – desktop

Klocka

Tidsåtgång

Siffrorna visar hur snabbt testpersonerna hittade fram till sidan Sök församling.

Gamla startsidan: 118 sekunder
Nya startsidan: 12 sekunder

Symbol för hand som klickar.

Antal klick

Gamla startsidan: 4,8 klick
Nya startsidan: 1,2 klick

Resultat – mobil

Klocka

Tidsåtgång

Siffrorna visar hur snabbt testpersonerna hittade fram till sidan Sök församling.

Gamla startsidan: 257 sekunder
Nya startsidan: 20 sekunder

Symbol för hand som klickar.

Antal klick

Gamla startsidan: 13,6 klick
Nya startsidan: 1,6 klick

 

Skillnaden mellan gamla och nya startsidan är slående. En fantastisk förbättring! Tack vare puffen på nya startsidan är det hur lätt som helst att hitta sidan för att söka upp sin församling.

När vi kollade på uppgiften där man skulle hitta nästa gudstjänst i Uppsala domkyrka så såg vi inte samma fantastiska resultat, trots att kalendern också syns i en av de stora puffarna längst upp på startsidan. Det går snabbare nu, absolut, men det är inte lika stor skillnad som i hitta församlingsexemplet. Det vi såg var att våra testpersoner inte självklart letade efter ordet kalender när vi bad dem ta reda på när nästa gudstjänst i Uppsala domkyrka ägde rum. Många fokuserade istället på platsen och sökte i sökrutan efter till exempel gudstjänst Uppsala domkyrka.

Startsidan – lätt att använda?

Alla testpersoner fick frågan om startsidan var lätt att använda. Om man höll med helt gav man 5 poäng, höll man inte alls med gav man 1 poäng. Så här ser resultatet ut för desktopanvändarna, som ju är de som påverkats mest av förändringarna på startsidan:

Tumme upp-symbolGamla startsidan: 3,5
Nya startsidan:

En intressant iakttagelse är att de som hade allra kämpigast inte självklart satte låga betyg. Snarare såg vi en tendens att de gav sajten beröm men tyckte att de själva virrat till det. Likadant var det inte alls säkert att de som rasslade igenom uppgifterna snabbt gav sajten höga betyg. De personerna var ofta vana datoranvändare och hade högre krav på hur en webbplats ska fungera.

Kanske har du tänkt på att en av de stora puffarna på startsidan är en film? En del av testpersonerna nämnde att de blir störda eller irriterade av den. Tittar man i de nationella webbriktlinjerna så står det att personer med nedsatt förmåga att fokusera, läsa eller behålla koncentration kan få problem att använda en sida där innehåll börjar röra sig utan att användaren bett om det. Om vi ändå väljer att ha filmen kvar bör vi alltså se till att det finns möjlighet för användaren att pausa, stoppa eller dölja den. Vid nästa lansering lägger vi därför till en funktion för att pausa filmen.

Sökstatistik

Det här med söken då? Vi har ju som sagt tagit bort den stora sökrutan på startsidan. Vi tolkar testresultaten som att den som vill ändå hittar sökfunktionen. Många använde den och ingen gav uttryck för att den var svår att hitta. De flesta kommenterar att de vanligtvis hade använt Google för att söka istället för att utgå från startsidan.

Men vi ville såklart kolla statistik också.

Vi ser att andelen som gör en sökning från startsidan har sjunkit med cirka 6 procentenheter jämfört med samma period förra året. Å andra sidan har antalet sökningar på några av våra vanligaste sökord sjunkit drastiskt under samma period. Man behöver helt enkelt inte söka för att hitta det man letar efter när det är lätt att hitta från startsidan.

Cirkeldiagram som visar andel sökningar på gamla startsidan (38,8 procent) och nya startsidan (32,6 procent).

Andel sökningar på gamla startsidan (38,8 procent) respektive nya startsidan (32,6 procent).

 

Statistik över hur många som sökt på ordet församling på gamla respektive nya startsidan, en minskning med 61 procent.

Statistik över hur många som sökt på ordet församling på gamla respektive nya startsidan. En minskning med 61 procent.

Slutsats

Med testerna har vi visat att

  • det fortfarande är lätt att hitta sökrutan för den som vill
  • fler hittar kalendern
  • det går snabbare att hitta sin församling
  • det fortfarande är lika lätt för besökare att förstå att man ska skrolla, söka eller gå via menyn för att hitta information om sådant som inte syns allra längst upp på sidan
  • den nya startsidan uppfattas som lättare att använda.

Tack vare testerna har vi också fått med oss en massa andra bra kunskaper om hur sajten fungerar – och vad som fungerar mindre bra. De tar vi med oss i det fortsatta arbetet med att förbättra svenskakyrkan.se!

Vi som genomfört testerna

Användningstesterna är genomförda av webbgruppen på kyrkokansliets kommunikationsavdelning. Välkommen att höra av dig till oss om du har några frågor!

Sofia Ekman
Digital kommunikatör med fokus på användbarhet och tillgänglighet
sofia.ekman@svenskakyrkan.se

Thomas Löf
Verksamhetsspecialist med fokus på analys och statistik
thomas.lof@svenskakyrkan.se

Icons made by Freepik and Dave Gandy from www.flaticon.com

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.