Han tror han är bäst


”När Carmine och Aldo hade börjat berätta, ville de aldrig sluta. Dom kunde, var och en för sig, ringa och fråga när vi skulle filma nästa gång.” Det berättar Maria Kuhlberg efter en visning av hennes dokumentärfilm ” Han tror han är bäst” på Unga Klara i början av månaden.

Jag känner igen mig i Marias ord. Mina erfarenheter från själavårdsrummet säger samma sak. När människor börjar berätta, vill de berätta mer.  

Osams hela livet

Maria Kuhlbergs  underbara film ”Han tror han är bäst” är en målande berättelse om hennes två morbröder som varit osams sedan barnsben. Deras osämja har präglat hela familjen med konflikter, slagsmål och bråk. Maria berättar att hon ville få ett slut på aggressiviteten, hon ville undersöka om det går att bryta ett socialt arv.

Filmen består av scener där Maria hälsar på och pratar med sina morbröder – en och en. De har inte träffats på många år och i början av filmen vill de inte heller ses.

När familjen Ingrosso kommer till Sverige är Carmine och Aldo bara några år gamla och från första dagen placeras de på olika avdelningar på ett barnhem. Redan då börjar brödernas hat mot varandra att gro för att med åren växa sig starkare.

50-talets Sverige

Det är berättandet som är motorn i filmen. Som tittare får jag inte bara Carmines och Aldos livsberättelser utan också tanten från barnavårdsnämndens tankar och noteringar.  Jag får möta släktingarnas berättelser och tillsammans ger de en bild av hur våldet vandrat genom generationer.  

Det är en film om socialt arv men det är också en film om synen på barn i  Sverige på 1950-talet. Men det är framförallt en film om kärlek. Bibelordet ”Men störst av allt är kärleken” får liv genom filmen.

Försoning

När Maria Kuhlberg ska kommenterar den sista scenen, när bröderna försonas, säger hon; ”Det gick så fort. Jag visste inte vad som skulle hända, men jag förstod att de ville försonas, så jag vågade föra dom samman”

Återigen kände jag igen mig i Marias ord. Människor vill försoning och det är möjligt.

SVT 27 nov

Dokumentärfilmen ”Han tror han är bäst” visas på SVT den 27 november. Missa den inte.

Beatrice Lönnqvist

Vik. handläggare, Kyrkokansliet

2 kommentarer

Marie säger
12 november 2011 – 11:17

Den filmen ska jag inte missa! Jag beundrar verkligen människor som har kraften att göra bra och intressanta dokumentärfilmer. Det kräver ett stort mod.

Anders Sjöman säger
30 mars 2012 – 12:14

Hej Beatrice,

Givet ditt blogginlägg ville jag bara berätta att “Han tror han är bäst” (om man inte sett den redan) nu finns att se på Voddler (www.voddler.com) på nätet.

Här är en direktlänk till filmen som vi på Voddler visar i samarbete med filmens regissör och producent:
http://www.voddler.com/en/documentary/info/2798385733648178303/han-tror-han-r-bst/

Vänliga hälsningar,
Anders Sjöman
kommunikationschef Voddler
anders.sjoman@voddler.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *