Stockholms judiska filmfestival öppnar ikväll


Ikväll öppnar Stockholms judiska filmfestival och i år firar man 20-årsjubileum. Man öppnar på Park med en världspremiär, stumfilmen A Child in the Ghetto med nyskriven musik av Alexander Freudenthal och Hans Nyman. Freudenthal Klezmer Band spelar också till minglet.

Söndag till tisdag håller man till på biograf Zita. Bland årets filmer kan nämnas Kaddish for a friend, om Ali som växer upp i ett palestinskt flyktingläger men utvandrar till Berlinförort. Där får han jobba hårt för att bli förlåten av ”fienden”. Konflikten mellan israeler behandlas behandlas också i familjedramat The Queen has no Crown. In Darkness handlar om antihjälten Leopold Socha som hjälper judar undan förintelsen. Men det bjuds också på komedi, som i Let my people go. Och mycket annat.

Finalen blir på Bio Mauritz på Filmhuset, där man visar den första antisemitiska filmen Pettersson och Bendel som hyllades i Nazityskland och tillhörde Goebbels favoriter. Man visar filmen för att ge en bild av det samhällsklimat som rådde före och efter kriget. Innan filmen läser skådespelaren Basia Frydman ur protokollet från riksdagsdebatten om ”judefrågan” 1939.

Många godbitar med andra ord. Väl värt ett besök!

Mikael Larsson

handläggare för kulturfrågor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *