Hobbit – Smaugs ödemark


Jag ska ge dig två bilder från min vardag;

Jag hämtar barnen från dagis och skola. Min sjuårige son kräver att vi ska gå till den skog där han varit med klassen tidigare på dagen. Han har nämligen hittat Radagasts stav i skogen. Han fick inte ta hem den för sin lärare så nu måste den hämtas. Så det är bara att ta fram ficklamporna, trotsa hungern och ge sig ut i en kolsvart skog och leta stav.

Radagast är en av trollkarlarna i berättelsen om Bilbo.

Det är lördagskväll och vi har vänner över på middag. Både barn och vuxna sitter vid middagsbordet och äter. Vad är det vi samtalar om? Jo, om Legolas släktförhållanden. Det börjar med att min sjuåriga dotter undrar över alvernas odödlighet och barnafödande. Sällskapet runt bordet vet  besked och samtalet är igång.

Legolas är en alv som finns med i Tolkiens värld kring berättelsen om Sagan om ringen… Notera här min tvekan över att skriva ut ”och berättelsen om Bilbo”. Legolas, spelad av Orlando Bloom är med i både Sagan om ringen-eposet och i Hobbit – Smaugs ödemark. Men är han egentligen med i boken om Bilbo? Jag har läst boken, (såklart) högt för barnen och maken, men jag kan den inte utantill så jag låter det vara där…

Och då har vi kommit till problemet med filmen Hobbit – Smaugs ödemark. Manuset är inspirerat av boken Bilbo, den följer inte alls bokens berättelse. Så huruvida du kommer att tycka om filmen Hobbit – Smaugs ödemark eller ej, beror i allra högsta grad på hur du förhåller dig till boken.

Jag tycker att filmen var bättre än den första. Jag tycker att den var underhållande, inte så mycket våld, det uppskattar jag. En kvinna fick vara med, betydlig förbättring från den första filmen. Men den är lång, nästan tre timmar. Filmen handlar om kampen mellan det onda och det goda. Att se den är som att stiga in i en annan värld, jag behöver det ibland och jag tycker om det.

Vad min familj och vänner tycker om den?

Eftersom den är otrogen till boken och därmed  mot Tolkien, möts den med tystnad. Det är klart att man kan göra film med karaktärer lånade från olika världar och berättelser. Men filmen har ju inget att göra med Tolkiens värld.

Beatrice Lönnqvist

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *