Morgon


Det är morgon säger klockan, trots att himlens djupa mörker ännu inte givit vika för det inbrytande ljuset. Det lyser i byggfuttarna vid vägarbetsplatsen en bit bort och bussarna har börjat fyllas med pendlare. Mer specifikt är det morgon i Göteborg och Angelosprisets jury skall om några timmar träffas igen. För även om Göteborg Internationella Film Festival (GIFF) inte öppnar officiellt förrän på fredag, så har det på Stiftskansliet varit filmfestival i flera dagar redan. Juryarbetet genomförs under veckan före festivalen och priset delas ut i samband med att filmen visas under GIFF.

Jurymedlemmen Gorki Glaser-Müller tillbringade måndagen i spänd väntan; Gunilla Röör som spelade huvudrollen i hans fina En gång om året var nominerad i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll. Baggen gick dock till Edda Magnason för hennes uppmärksammande Monica Z-gestaltning.

Det är en sällsam upplevelse att vara inne i en filmjurybubbla i den här formen, där filmerna inte ses i biosalong med annan publik.  Man ser film, tätt tillsammans, pratar film och IRL-världen stängs ute för en stund. Nya berättelser, bilder och världar sköljer över oss. Under samtalen efteråt öppnas filmerna upp och ger ännu mer än i den initiala egna upplevelsen och tolkningen, genom att vi delar och talar film, talar liv.

 

CharlotteCharlotte Wells

Handläggare för kulturfrågor, Kyrkokansliet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *